Valtiovarainministeriö asetti jo viime syksynä työryhmän pohtimaan henkilötunnuksen uudistamista ja valtion takaaman identiteetin hallinnoimista.

Petteri Orpon (kok.) johtaman valtiovarainministeriön asettaman työryhmän tarkoitus on selvittää, millä tavoin henkilö tulisi yksilöidä viranomaisten tietojärjestelmissä ja miten identiteetti liittyy henkilöä koskeviin tietoihin. Tavoitteena on tehdä esitys kansalliseksi toimintamalliksi.

Työryhmän toimikausi kestää vuoden 2019 loppuun saakka ja sen ohjausryhmän puheenjohtajana toimii viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.

Nykyisin jokaiselle annettu henkilötunnus on yksilöllinen ja se on tarkoitettu pysyväksi. Henkilötunnuksen muuttaminen tulee kyseeseen vain tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa. Henkilötunnuksesta ilmenevät syntymäaika ja sukupuoli, minkä lisäksi henkilötunnukseen kuuluu yksilöimisnumero.

Ministeriö: Syntymäaika ja sukupuoli hankalia

Valtiovarainministeriö perustelee projektia muun muassa sillä, että henkilötunnuksesta ilmenevät tarpeettomasti syntymäaika ja sukupuoli. Hankkeen esiselvityksessä todetaan, kuinka sukupuolisidonnainen henkilötunnus vaikeuttaisi transihmisten arkielämää, jos ulkoinen olemus ei ole yhteensopiva henkilötietojen kanssa.

Valtiovarainministeriön mukaan nykyisen henkilötunnuksen muoto ja muodostamissäännöt myös aiheuttavat sen, että henkilötunnuksia olisi päivä- ja sukupuolikohtaisesti käytössä tarpeeseen nähden ainoastaan rajallinen määrä.

Valtiovarainministeriön mukaan henkilön tunnistamista koskevat nykyiset edellytykset eivät myöskään mahdollista henkilötunnuksen myöntämistä kaikille Suomeen muuttaville tai Suomessa asioiville ulkomaalaisille.

Menevätkö henkilötunnukset uusiksi kaikilta?

Valtiovarainministeriön asettamalle työryhmälle on asetettu tavoitteeksi tehdä esitys kansalliseksi toimintamalliksi henkilöiden yksilöimiseen Suomessa ja kuvata viranomaisten rooli henkilöön liittyvien ydintietojen hallinnassa.

Ensi syksynä työryhmän olisi tarkoitus julkaista välimietintö. Siinä käydään läpi vaihtoehtoja henkilötunnusjärjestelmän uudistamiseksi ja ehdotetaan, mihin suuntaan lähdetään.

Viime syksynä STT uutisoi, kuinka työryhmä pohtii vaihtoehtoa, jossa kaikkien henkilötunnukset menisivät uusiksi. Uuteen tunnukseen tulisi myös mahdollisesti biometrinen tunniste.

Packalen: Henkilötunnukset eivät ole loppumassa

Perussuomalaisten poliisitaustaiset kansanedustajat Tom Packalén ja Mika Raatikainen tyrmäävät valtiovarainministeriön projektin.

– Hankkeessa ei ole järkeä. Henkilötunnukset eivät ole loppumassa pitkään aikaan, joten niitä varmasti riittää kaikille, Packalén sanoo.

Raatikaisen mielestä perusteluissa on kohtia, jotka normaalilla poliisijärjellä varustetulle ihmiselle näyttävät oudoilta.

– Miksi syntymäaika, nimi ja sukupuoli olisivat tarpeettomia tietoja jos henkilö pyritään tunnistamaan? Vai onko tavoitteena saada koko kansa koodattua siten, ettei kukaan normaalitoiminnassa esimerkiksi kaupassa, pankkimaailmassa tai verkkokaupassa pysty mitenkään todentamaan, onko kyse 2-vuotiaasta pojasta tai vaikkapa 67-vuotiaasta naisesta? Rikolliset vain kiittävät tällaisesta, Raatikainen sanoo viitaten tietoturvaongelmiin.

Raatikainen: Miksi sukupuolen tulisi olla salaisuus?

Raatikainen arvelee, että henkilötunnusprojektin todelliset syyt löytyvät osin sukupuolineutraaliuden edistämisen vaatimuksista.

– Miksi sukupuolen tulisi olla joku salaisuus? Jos joku haluaa olla joku muu kuin mies tai nainen, niin senhän voinee ilmoittaa aina, kun tuntee asian tarpeelliseksi? Miksi kaikkien muiden pitäisi luopua tunnustamasta sukupuoltaan, jos joku murto-osa vaatii sitä? Raatikainen kysyy.

Hintaa ei uskalla edes arvioida

Kansanedustajat huomauttavat, että henkilötunnusten uudistaminen tarkoittaisi varmuudella myös hankaluuksia tietojenkäsittelyssä ja muissa henkilötunnusta hyödyntävissä järjestelmissä.

– Isoja ongelmia olisi tiedossa. Myös kustannukset olisivat suuret koko yhteiskunnassa, Packalén arvioi.

– Jos henkilötunnuksia todella ryhdytään muuttamaan, niin kyseisen operaation hintaa en edes halua arvioida, saati muita ongelmia. Jos alamme muuttaa kaikkien henkilötunnuksia ja niitä kaikkia rekistereitä, joissa henkilötunnuksia on käytetty, niin toivotan onnea matkaan. Samalla toivon, että itse olen mahdollisimman kaukana täältä, jos tämä miljardishow alkaa, Raatikainen sanoo.

Laittomasti maassa oleskeleville riittäisi koodi

Valtiovarainministeriön mukaan nykyinen järjestelmä on johtanut siihen, että merkittävä osa Suomessa tilapäisesti oleskelevista tai asioivista henkilöistä jää vaille yksilöivää tunnusta.

Henkilön tunnistamista koskevat nykyiset edellytykset eivät mahdollista henkilötunnuksen myöntämistä kaikille Suomeen muuttaville tai Suomessa asioiville ulkomaalaisille.

– Mitä tulee maassa laittomasti oleskeleviin henkilöihin, heidät olisi syytä rekisteröidä heti kun saapuvat tai viimeistään samalla kun heidät laitetaan odottamaan maasta poistamista. Näille henkilöille voidaan antaa koodi bio- tai muun rekisteröinnin yhteydessä, koska varsin usein heidän todellinen henkilöllisyytensä ei ole viranomaisten tiedossa.

– Mitään varsinaisia henkilötunnuksia näille kotimatkaansa odottaville ei tarvitse muodostaa. Paperittomille paras keino saada lailliset paperit on mennä kotimaahansa ja hankkia ne sieltä, Raatikainen painottaa.

Jokaisella pitäisi olla oikeus omaan henkilötunnukseensa

Olemassa olevien henkilötunnusten muuttamiseen liittyy myös jokaisen henkilön itsemääräämisoikeuteen ja identiteettiin liittyviä kysymyksiä.

– Itse pidän omasta henkilötunnuksestani, enkä ole siitä luopumassa muutamien ihmisten jonkinlaisen sukupuoliyliherkkyyden vuoksi. Mitä jos tekisimme kansalaisaloitteen siitä, että jokaisella on oikeus nimeensä ja henkilötunnukseensa? Allekirjoitan sen heti, Raatikainen sanoo.

Oikeusprofessori Havansi: Uudistus aiheuttaisi ongelmia

Oikeustieteen professori, Keravan kaupunginvaltuuston perussuomalainen jäsen Erkki Havansi arvioi, että teoriassa jokaisen henkilötunnus olisi muutettavissa siten, ettei ihmisillä olisi suojaa vanhaan henkilötunnukseen, jos valtio päättää muuta.

– Tällainen uudistus voitaneen toteuttaa tavallisen lain puitteissa. Henkilötunnus on viranomaisen myöntämä, eikä se ole samalla tavalla persoonallinen kuin nimi.

– Ihmetellä kyllä täytyy, jos tällaiseen järjestelyyn mennään, koska ihmiset ovat tottuneet omaan henkilötunnukseensa. Uudistus aiheuttaisi myös varmuudella suuria siirtymäkauden ongelmia, Havansi arvioi.

Henkilötunnus on merkitty moniin kansalaisten asiakirjoihin kuten passeihin ja ajokortteihin, jotka siten menisivät uusiksi henkilötunnusten vaihtamisen jälkeen. Havansi arvioi, että uudistuksen myötä tällaiset kustannukset jäisivät valtiolle eli veronmaksajille.

– Ei voitane lähteä siitä, että tässä tapauksessa ihmisten pitäisi itse maksaa kaikkien tarpeellisten asiakirjojensa uusiminen.

ILKKA JANHUNEN