Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ei lämmennyt Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamon vaatimuksille translain uudistamiseksi. Meri ja Tarjamo keskustelivat A-studiossa ensi kevättalvella synnyttävästä naisesta, joka on juridisesti mies.

– No olihan se aika hämmentävää tietysti, kun biologisesti mies ei lähtökohtaisesti voi saada lapsia, Meri ihmetteli mediakohua ”synnyttävästä isästä”.

– Meillä on mies ja nainen biologisesti.

Nykylainsäädännön mukaan juridista sukupuolta ei voi muuttaa ennen kuin myös sukupuolenkorjausleikkaus on tehty niin, että lisääntyminen on mahdotonta. Tätä on sateenkaaripropagandassa kutsuttu usein pakkosterilisoinnin vaatimukseksi. Mitään erillistä sterilisointia ei kuitenkaan vaadita, vaan hedelmättömyys on väistämätön seuraus sukupuolenkorjausleikkauksesta.

Tällä tavoin on ehkäisty ne lainsäädännölliset ristiriidat, jotka syntyisivät siitä, että ”isä on raskaana”, kuten mediassa on tätä outoa tapausta kutsuttu. Ristiriitoja voi liittyä esimerkiksi siihen, ettei ”isä” voi saada äitiyspäivärahaa.

Translain uudistajat haluavat kuitenkin muuttaa lainsäädäntöä niin, että sukupuolen voisi vaihtaa juridisesti ennen kuin se on muutettu kirurgisesti.

Lapsen näkökulma on unohtunut

Meri epäili, että nainen, joka haluaa synnyttää, ei todellisuudessa halua olla mies.

– Onko valmis sitten vaihtamaan sukupuolta, jos haluaa säilyttää kuitenkin sen että voi synnyttää? Silloin ei ehkä haluakaan olla mies.

Meri hämmästeli myös sitä, miten aikuiskeskeistä keskustelu transsukupuolisten ongelmista on. Insertissä haastateltiin kahden lapsen entistä perheenisää, joka oli korjannut sukupuolensa naiseksi.

– Haastateltava itsekin sanoi, että hänen poikansa oireili siitä jotenkin. Hän ei halunnut että vanhempi vaihtaa sukupuoltaan. Aikuisten keskustelussa me unohdetaan monta kertaa lasten näkökulma ja lasten ajatukset.

Insertin isä kertoi, ettei olisi jaksanut ilman lapsia.

– Mietin toisinpäin, että aikuiset on myös lapsia varten, Meri totesi.

Ylen ohjelma katsottavissa Areenasta >

Suomen Uutiset