Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee nousi somekohun keskiöön hieman ennen eduskuntavaaleja, kun Husseinleaks-niminen sivusto paljasti hänen julkaisseen aiemmin homo-, juutalais- ja sunnivastaisia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Suomen Uutisille Al-Taee kuitenkin väitti, etteivät kaikki julkaistut kohukirjoitukset ole aitoja. Nyt Iltalehden tekemässä selvityksessä kävi ilmi, että Al-Taee on ilmoittanut vääriä tietoja myös koulutukseensa liittyen.

Iltalehden mukaan Al-Taee väitti suorittaneensa kaksi yliopistotutkintoa Puolassa.

Eduskuntasivuilleen linkitetyssä LinkedIn-profiilissaan al-Taee kertoi suorittaneensa myös alemman korkeakoulututkinnon Suomessa ja Britanniassa. Lisäksi al-Taee kertoi, että hänellä on loppututkinto kansainvälisistä suhteista ja diplomatiasta.

Iltalehden selvityksen perusteella tämä ei pidä paikkaansa. Al-Taee on vähintäänkin kaunistellut ansioluetteloaan.

Ei tutkintotodistusta Lincolnista

LinkedIn-profiilinsa mukaan al-Taee on opiskellut Lincolnissa kansainvälisiä suhteita ja diplomatiaa ja saanut tästä tutkintotodistuksen.

Iltalehti selvitti asiaa, ja oppilaitoksen virallisen vastauksen mukaan al-Taee opiskeli Lincolnissa syyskuusta 2008 kesäkuuhun 2010 kansainvälistä johtamista. Sen sijaan kansainvälisiä suhteita ja diplomatiaa koskevasta tutkintotodistuksesta ei löydy Lincolnin järjestelmistä mitään tietoa.

Vain yksi tutkinto Varsovasta

LinkedIn-profiilissaan al-Taee kertoi suorittaneensa kaksi ylempää korkeakoulututkintoa Varsovan yliopistossa: johtamisessa sekä kansainvälisissä suhteissa ja Amerikan tutkimuksessa.

Iltalehti selvitti asiaa Varsovan yliopiston edustajien kanssa. Yliopiston virallisen vastauksen mukaan al-Taee on suorittanut Varsovassa vain yhden loppututkinnon kansainvälisen liiketalouden ohjelmassa heinäkuussa 2016. Amerikan tutkimuksen koulutusohjelman hän jätti kesken.

Iltalehden mukaan Al-Taeen LinkedIn-profiiliin pääsi eduskuntavaalien jälkeen al-Taeen eduskuntasivuilta. Linkki poistui eduskuntasivuilta pian sen jälkeen, kun Iltalehti alkoi selvittää al-Taeen koulutukseen liittyviä asioita.

Iltalehti tavoitti Al-Taeen maanantaina 22. heinäkuuta, kun tämän sairausloma päättyi.

Al-Taee kuittaa väärät tiedot “epätarkkuuksina”

Al-Taee valittelee, että hän ei ole ollut aktiivinen Linkedinissä, “joten profiilini tiedot olivat vajavaiset ja joltakin osin epätarkat”.

Eduskuntasivuilta kadonnutta linkkiä hän kommentoi toteamalla, ettei hän itse vastaa sivun päivityksestä, eikä siksi osaa vastata.