Kari Peitsamo on mm. kertonut kannattavansa Jussi Halla-ahoa sekä verrannut Donald Trumpia Jimi Hendrixiin. Tämä oli liikaa Hämeenlinnassa Ämyrock-festivaalin järjestävän Ämy ry:n hallitukselle, joka yllättäen perui Peitsamon keikan ja ilmoitti, että rokkarin esiintyminen olisi merkinnyt ”miljoonien ihmisten syrjimisen hiljaista hyväksymistä”.

Rokkari Kari Peitsamon esiintyminen Hämeenlinnan Ämyrockissa on vuosikymmenien ajan jatkunut perinne. Peitsamon piti esiintyä myös ensi kesän tapahtumassa. Ämyrock järjestetään 15. kesäkuuta Hämeenlinnan kaupunginpuiston laululavalla.

Tapahtuman kotisivulla www.amyrock.org on edelleen luettavissa 14. maaliskuuta päivätty tiedote, jossa Ämyrock julkistaa ensi kesän tapahtuman esiintyjälistan. Ensimmäisenä mainitaan Kari Peitsamo, jota tapahtumajärjestäjä kuvaa ”Ämy-ikoniksi.” Ilmaisu on perusteltu, sillä Peitsamo on veivannut rokkia Ämyrockin lavalla jo 1970-luvun lopulta lähtien.

Ei kannata monikulttuuria

Kaikkien suureksi yllätykseksi Ämyrock ilmoitti eilen tiistaina Facebookissa, että Peitsamo ei esiinnykään kesällä tapahtumassa. Ämy ry:n hallitus sanoo suoraan, että keikan peruuntumisen syy on yksinomaan Peitsamon viimeaikainen mielipiteiden ilmaisu julkisuudessa.

Yhdistyksen mukaan Peitsamon mielipiteiden ilmaisu olisi aiheuttanut keskustelua siitä, ”onko vahvaan eettiseen arvomaailmaan perustuvan festivaalin ohjelmistossa sijaa rajoja kiinni vaativalle artistille.”

Peitsamo on eräässä lehtihaastattelussa sanonut ettei usko monikulttuurisuuteen. Äskettäin hän kirjoitti Twitterissä Uuden Seelannin terrori-iskuihin viitaten:

”Iskut ovat suora seuraus pakotetusta monikulttuurillisuudesta. Kauheudet ovat vasta alkamassa. Ainoa ratkaisu on: Rajat kiinni.”

Peitsamo on myös verrannut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia rocklegenda Jimi Hendrixiin ja The WHO -yhtyeen Pete Townshendiin. Lisäksi Peitsamo on ilmoittanut kannattavansa perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa.

Lausunnot menivät järjestäjän tunteisiin

Peitsamon mielipiteet menivät tunteisiin Ämy ry:lle, jonka mielestä rokkarin lausunnoista seurasi yhdistykselle ”vastuu syrjinnän vastustamisesta ja siihen puuttumisesta”.

Jonkin kummallisen päättelyketjun kautta Ämy ry on samalla päätynyt lopputulokseen, jonka mukaan Peitsamon keikka olisi yhdistyksen mielestä samalla merkinnyt tuen antamista syrjinnälle.

– Koemme, että yksittäisen artistin rajaaminen pois tapahtumasta on parempi vaihtoehto, kuin hiljaa hyväksyä miljoonien ihmisten syrjiminen, yhdistys ilmoittaa Facebookissa.

Fanit raivostuivat Peitsamon syrjäyttämisestä

Peitsamon syrjäyttäminen on suututtanut monia faneja, jotka avautuvat Ämyrockin Facebook-sivulla esimerkiksi näin:

”Pitäisikö Palefacekin poistaa esiintyjälistalta? Paleface musavideollaan hengailee ja heiluttaa käsiään viattoman vanhuksen tappaneen mamun kanssa. Eikö tällaisen musavideon jaossa pitäminen riko ämyrockin suvaitsevaisia arvoja?

”Sananvapaus Suomessa kukoistaa. Paitsi jos on eri mieltä… Keep On Rockin’ In A Free World!”

”Itse jätän festareille tulematta. Tuppaa näissä poliittisesti latautuneissa tapahtumissa hinta-laatusuhde olemaan aika huono.”

Suomen Uutiset tavoitti myös Peitsamon taustajoukkojen työntekijöitä, jotka ovat harmissaan keikan peruuntumisesta.

Ämyrockin keikka oli aiemmin nähtävissä myös Peitsamon kotisivulla www.karipeitsamo.com mutta tieto on nyt poistettu tapahtumajärjestäjän yksipuolisen ilmoituksen jälkeen.

Peitsamolla ennenkin värikkäitä lausuntoja

Kari Peitsamo on toki antanut julkisuudessa paljon värikkäitä lausuntoja. Hän on myös ilmoittanut olevansa kommunisti ja jopa levyttänyt biisin Liityn SKP:hen. Toisaalta Peitsamo aloitti 2013 teologian opiskelun Helsingin yliopistossa ja on valmistumassa papiksi.

Peitsamo on aiemmin ollut Suomen kommunistisen puolueen ehdokkaana useissa vaaleissa. Hän on sanonut olevansa marxisti-leninisti, mutta ei vasemmistolainen. Yhdistelmä ei Peitsamon mukaan ole esteenä Donald Trumpin arvostamiselle.

1970-luvulta alkaneen uransa aikana Peitsamosta on tullut Suomen kaikkien aikojen eniten levytyksiä tehnyt artisti. Peitsamon hittejä vuosien varrelta ovat muun muassa Kauppaopiston naiset, Pakko päästä Helsinkiin sekä Charles Bronson. 2000-luvun alussa Peitsamo piti taukoa musiikkiuralta ja työskenteli jonkin aikaa haudankaivajana.

Oikeusprofessori kummastelee päätöstä

Suomen Uutiset tavoitti työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen, joka näkee ongelmallisena Ämy ry:n päätöksen syrjäyttää Peitsamo sekä päätöksen perustelut.

– Pääasiallisesti kyse on vain arvailusta, mitä voisi tapahtua, jos Peitsamo tulee esiintymään. Keikan perumiselle pitäisi olla olemassa joku asiallinen syy siten, että ulkopuolinenkin tajuaa, että tällainen syy on olemassa.

– Sopimuksen purkavalla tai irtisanovalla osapuolella pitäisi olla näyttää hyväksyttävä syy sille, että poliittisia mielipiteitä voidaan käyttää sopimuksen päättämisperusteena. Kynnys tähän on korkea, koska laillisia poliittisia mielipiteitä suojellaan. Jos mielipiteet esimerkiksi olisivat rasistisia, tilanne olisi jo toinen.

Koskinen arvelee, että ensi kesän Ämyrockissa kukaan ei välttämättä edes muista Peitsamon lausumia.

– Näillä lausumilla ei ole siten mitään merkitystä. Jos järjestäjät välttämättä halusivat näihin lausumiin puuttua, oikea tapa olisi ollut reagoida siten, että Peitsamo esiintyy, mutta että seuraavalla kerralla häntä ei kutsuta.

Ei pitäisi ottaa kaikkea niin vakavasti

Oikeusprofessori Koskinen ei näe, että Peitsamon lausunnoissa olisi ollut mitään tavallisesta poikkeavaa.

– Taiteilijoille on aina sallittu enemmän vapauksia sanoa kuin normikansalaisille. Peitsamolla on ollut ennekin railakasta kannanottoa asioihin, vähän niin kuin Remu Aaltosella, joten näitä lausumia ei pitäisi ottaa näin vakavasti.

– Jokainen joka valitsee Peitsamon esiintymään, tietää että sieltä voi tulla mitä vaan. Peitsamo on niin monipuolinen mielipiteissään.

Koskinen huomauttaa, että vaalien lähestyessä monet jopa käyttävät samoja argumentteja kuin Peitsamo.

– Tässä tilanteessa nämä argumentit eivät siis ole niin poikkeuksellisia. Tässä on vain tultu liian herkäksi maahanmuuttovastaisille mielipiteille, joten festivaalin toiminta näyttäytyy ylireagointina, Koskinen sanoo.

SUOMEN UUTISET