SENSUURI | Monet suomalaiset ovat joutuneet kokemaan, että Facebookissa kirjoittaminen on vaikeutunut. Kirjoituksia poistetaan mitättömiltä tuntuvista syistä ja yhä useampi kirjoittaja saa bannia bannin perään. Varsinkin kärkevästi kirjoittava nainen on suuressa vaarassa joutua sensuroiduksi. Tämän on saanut kokea myös turkulainen Sanna Paasikivi, jonka terävästi kirjoitetut tekstit ovat houkutelleet uusien lukijoiden lisäksi myös vihapalautetta ja masinoituja ilmiantoja.

– Itse kuvittelin, etteivät tekstini joudu bannattavaksi milloinkaan, sillä en ole tunnettu henkilö, Sanna kertoo. Lukijamäärieni kasvaessa Facebookissa näin kuitenkin kävi, Sanna Paasikivi kertoo.

”Meuhkaamattomuus ärsyttää punavihreitä”

Sanna itse ei laske sensuuritoimien syyksi niinkään haittamaahanmuutto- tai islamisaatiokriittisyyttään, vaan tapaa, jolla hän sen tekee.

– En kiroile, en meuhkaa, en loukkaa kenenkään kunniaa enkä kiihota kansanryhmiä vastaan. Kyse on tyylistäni. Pureva, faktoihin perustuva, kaunokirjalliseen ilmaisuun pyrkivä ja sen eri vivahteita sisältävä tekstini ärsyttää suunnattomasti punavihreää eliittiä, Sanna selittää.

Politiikka kuolee ilman sananvapautta

Turkulaisnainen on huolissaan siitä, että suomalaisilta kansalaisvaikuttajilta ollaan karsimassa kirjoitetusta ilmaisusta ”kiellettyjen sanojen” lisäksi myös kaikki kaunokirjalliset keinot.

– Vivahteikas, rikas, kielikuvia sisältävä teksti on pannassa, samoin satiiri ja musta huumori, Sanna sanoo.

– Vastakohdat ja vastakkainasettelu ovat kiellettyjä Suomessa ja kansan henkinen vireys yritetään turruttaa. Valtamedia tukee sanavapauden riistoa ja tarjoaa tilalle tosi-tv-höttöä. Kaikki älyllisyys Suomessa on kuolemassa. Myös politiikka kuolee ilman sananvapautta. Jää vain totalitarismi.

– En käyttäisi enää termiä ”suvaitsevaisuus”, vaan ”järjellisen logiikan menetys”, Sanna kiteyttää.

Facebookin viharyhmän maalittamana

Sanna arvelee joutuneensa yhden tai useamman Facebookissa majaansa pitävän viharyhmän maalittamaksi. Kun joku kirjoittaja joutuu tällaisen ryhmän silmätikuksi, hänelle masinoidaan banneja toisensa perään, vaikka kirjoituksissa ei oikeasti olisi mitään väärää. Kun viharyhmän jäsenet tehtailevat suuren määrän ilmiantoja, Facebookin algoritmi tulkitsee, että kyseessä on vihakirjoitus, vaikka kukaan ihminen – suomea osaavasta puhumattakaan – ei ole tarkastanut ilmiantoa Facebookin puolella.

Tähän mennessä Sanna Paasikivelle on tullut 1, 3 ja 30 vuorokauden ”bannit” (suom: porttikielto). Seuraavat bannit ovat Facebookin järjestelmän mukaan aina 30 vuorokautta. Sen lisäksi Sannasta on tehty kolme perätöntä ilmiantoa ”raa’asta väkivallasta”.

Kasvojen peittäminen ei kuulu sivistysvaltioon. Mutta emmehän me kai sellaisessa enää eläkään.” (Tämä Sanna Paasikiven Facebook-kommentti on poistettu, koska se sisälsi muka ”raakaa väkivaltaa.”)

Vammaiset eivät pärjää, jos resurssit ohjataan muualle

Kuukauden banni tuli, kun Sanna kirjoitti ”passittomista paarioista” eli irakilaisten passidelegaatiosta mainitsematta sanaa irakilaiset.

– Tekstini on vahva, vammaisten lasten äidin hätähuuto. Pelkään todella heidän puolestaan. He eivät pärjää yhteiskunnassa, jota nyt rakennetaan, Sanna selittää.

Sanna on koulutukseltaan vientisihteeri, mutta hän on toiminut pitkään omaishoitajana ja vammaistukihenkilönä. Elämä kolmen oman erityislapsen äitinä on opettanut, että erityisryhmät ovat heikoilla, kun yhteiskunnan resursseja ohjataan yhä enemmän tulijoille.

– Raha on realiteetti, Sanna toteaa. Jos jollekin annetaan, se on automaattisesti muilta pois.

– Ihmettelen todella niitä 30-40-vuotiaita, jotka haluavat olla tietämättömiä siitä, millaista tulevaisuutta jälkikasvulleen valmistelevat, Sanna sanoo.

”Ei saa antaa viharyhmille valtaa”

Suomalaisuuden liiton kautta perussuomalaiseen puolueeseen tutustunut ja jäseneksi liittynyt Sanna Paasikivi on huolissaan demokratian kohtalosta tulevissa vaaleissa, jos tietyn puolueen ehdokkaat ja kannattajat vaiennetaan somessa.

Hänen mielestään toisten vaientamiseen pyrkiville viharyhmille ei saisi antaa valtaa päättää, kuka saa kertoa oman mielipiteensä sosiaalisessa mediassa.

Sanna Paasikivi toivookin, että kansanedustajat puuttuisivat yhä tiukemmin sensuuriin, jotta järkiperäinen keskustelu maahanmuutosta olisi mahdollista.

SUOMEN UUTISET