Valtionyhtiö Fortumin sähköverkkojen kauppaamisen sijoittajille valmistellut Pekka Haavisto on yllättäen huolestunut sähkön hinnasta. Haaviston mielestä vihreiden linja on kuitenkin ainoa oikea linja.

Alma Median puheenjohtajatentissä puoluejohtajilta kysyttiin, ketkä kannattavat lisäydinvoimaa Suomeen ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Haaviston huoli ei vakuuta

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ei tunnetusti ole ydinvoiman kannalla. Yllättäen kuitenkin paljastui, että Caruna-kaupoista tunnettu Haavisto onkin nyt huolissaan sähkön hinnasta.

– Nyt jos katsoo niiden ydinvoimaloiden hintaa, sen sähkön hintaa, joka tulee näistä viimeisistä ratkaisuista, niin se ylittää uusiutuvan tehtävän sähkön hinnan. Tosiasiassa vihreiden linja, eli että satsaamme uusiutuviin energialähteisiin, on ainoa oikea linja – teemme nyt ylikallista ydinsähköä Suomessa, Haavisto sanoi.

Kataisen hallitus nosti sähkölaskua

Haavisto on henkilökohtaisesti vastuussa siitä, että suomalaisten sähkölasku on kallistunut. Toimiessaan omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa, Haavisto antoi valtionyhtiö Fortumille luvan myydä sähköverkot sijoittajaryhmälle.

Kaupan tuloksena syntyi sähkönsiirtoyhtiö Caruna, joka tunnetaan korkeista siirtomaksuistaan.

Rahastusta ilman perusteita

Taitavan verosuunnittelun ansiosta Carunan Suomeen maksamat verot ovat verrattain vähäisiä. Sähkön siirtohinnat ovat viime aikoina nousseet tuntuvasti, mikä tuskin on jäänyt keneltäkään huomaamatta.

Caruna on äskettäin väläyttänyt tulossa olevista uusista hinnankorotuksista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on aiemmin kuvannut Carunan toimintaa rahastukseksi, jolle ei ole liiketaloudellisia perusteita. Perussuomalaiset vastustivat aikoinaan Caruna-kauppaa.

SUOMEN UUTISET