

Ruohonen-Lerner: Sähkönsiirtoverkkojen yksityistäminen oli historiallinen virhe
KOLUMNI Fortumin sähkönsiirtoverkkojen myynti pääosin ulkomaisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle on varoittava esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun valtion hallussa ollutta toimintaa myydään yksityisille voitontavoittelijoille seurauksia sen koomin ajattelematta.
Pian kaupan jälkeen yritys kertoi, että sähkönsiirron hintoja nostettaisiin jopa 27 prosenttia. Lopulta massiivisen julkisen tyrmistyksen seurauksena vuosikorotuksia kohtuullistettiin ja jaksotettiin pidemmälle ajalle. Nyt yritys on väläytellyt jälleen uusilla hinnankorotuksilla.
Kauppaa puolustelleet kokoomusministerit Jyrki Katainen ja Jan Vapaavuori vakuuttivat vuonna 2013 julkisuudessa, kuinka sähköverkon myynti olisi hyvä ja turvallinen ratkaisu, eikä se nostaisi hintoja kuluttajille. Vihreiden omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto tuki kauppaa myös voimakkaasti.
Korkeiden hinnankorotusten lisäksi sähköverkkojen myynnissä on hiertänyt yrityksen harjoittama veronkierto. Caruna maksoi vuonna 2016 yli 150 miljoonan euron liikevoitoista veroja vain 0,28 prosenttia. Lisäksi Finnwatchin mukaan vuonna 2017 Carunan verokikkailun takia valtio menetti verotuloja noin 12 miljoonaa euroa.
Sähkönsiirtoverkkojen yksityistämisessä tehtiin historiallinen virhe, joka on koitunut yhteiskunnalle ja kansalaisille kalliiksi. Monet asiantuntijat ovat esittäneet, ettei sähköverkkojen kaltaisia luonnollisia monopoleja pitäisi koskaan yksityistää. Valtion tulisi pitää hallussaan kaikki sellaiset yritykset, joilla on strateginen intressi esimerkiksi turvallisuuteen tai huoltovarmuuteen liittyen.
Samalla kun Suomessa keskustellaan miljardiluokan hävittäjäkaupoista ja laivaston alusten uudistamisesta, turvallisuuden kannalta tärkeää perusinfraa on myyty ulkomaiseen omistukseen. Yhteiskunnat ovat todella haavoittuvaisia, jos sähköverkkoon tulee ongelmia. Monen pelkona on, että omistus voisi siirtyä yhä eteenpäin esimerkiksi kiinalaisiin tai venäläisiin käsiin.
Suomen lainsäädännössä on mekanismi, jonka mukaan ulkomaalaisomistusta on mahdollista rajoittaa erittäin tärkeän kansallisen edun niin vaatiessa. EU:ssa on myös hyväksytty investointien seurantaa koskeva asetus, jonka soveltaminen alkaa ensi vuoden loppupuolella. Nämä mekanismit ovat kuitenkin hyvin monimutkaisia ja lopputulos epävarma.
Toivon, että sähkönsiirtoverkkojen yksityistäminen toimii varoittavana esimerkkinä kaikille päätöksentekoon osallistuville asiantuntijoille ja päättäjille!
Pirkko Ruohonen-Lerner
Euroopan parlamentin jäsen, PS/ECR
Artikkeliin liittyvät aiheet
- verokikkailu kolumni Caruna sähkönsiirto Pekka Haavisto Jan Vapaavuori Jyrki Katainen Pirkko Ruohonen-Lerner
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Slunga-Poutsalo: ”Sietämättömän korkeilla bensan ja sähkön hinnoilla rahoitetaan nykymuotoista humanitaarista maahanmuuttoa”

PS: Kotitalouksien sähköveroja laskettava EU:n minimitasolle

Ronkainen: Sähkön siirtohinnan kertakorotukseen enimmäismäärä – ”Siirtohinta jo suurempi kuin energian hinta”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.