Perussuomalainen kansanedustaja sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Jari Ronkainen jättää tänään toimenpidealoitteen, jossa esitetään sähköverkon siirtohinnan kertakorotukselle kohtuullinen enimmäisprosentti.

Siirtohinnoista syntyi kova keskustelu julkisuudessa etenkin sen jälkeen, kun sähköverkkoyhtiö Caruna Oy ilmoitti vuonna 2016 nostavansa siirtohintoja jopa 30 prosentilla, johon kuluttajaviranomainenkin joutui puuttumaan.

– Nyt epätavallisen kylmillä keleillä sähkön hinta korostuu. Minun ja monen muunkin laskussa siirtohinta on jo suurempi kuin itse energian hinta. Siirtohintojen korotuksille on saatava tolkku! Ronkainen puuskahtaa.

Verkkoyhtiöille 170 miljoonaa euroa ylimääräistä

Siirtomaksujen korotukset perustuvat vuoden 2013 sähkömarkkinalain muutokseen, jossa sähköverkon toiminta on turvattava vikatapauksissa tietyn aikamääreen sisällä. Etupainotteiset investoinnit sähköverkkoon ovat kuitenkin mahdollistaneet sen, että siirtoyhtiöt ovat keränneet suuret voitot.

– Verkkoyhtiöt keräsivät vuosien 2012-2015 tarkastelujaksolla noin 170 miljoonaa euroa ylimääräistä vielä kohtuullisen tuoton päällekin. Nämä rahat pitäisi palauttaa kuluttajille tai näkyä siirtohintojen laskuna. Uusia korotuksia on mahdoton perustella, sanoo Ronkainen.

Sähköinfran myyminen oli vikatikki

Ronkainen näkee, että suuret sähkön siirtomaksut eivät palvele kotimaista etua.

– Valtion sähköinfran myyminen ulkomaisille pääomasijoittajille oli aikanaan vikatikki. Ei pääomasijoittajilla ole intressiä huoltovarmuuden ylläpitämiseen vaan voiton maksimointiin, jota ne tekevätkin aggressiivisella verokikkailulla. Meillä on sen sijaan mahdollisuus enää vain vahinkojen minimointiin, Ronkainen toteaa.

SUOMEN UUTISET