Perussuomalaisten mukaan asumisen kasvanut hinta on suuri ostovoimaa ja kansantaloutta haittaava tekijä. Perusuomalaisten tiistaina julkaistussa vaihtoehtobudjetissa on asumisen halpuutuksen malli, jota he tarjosivat hallitukselle tänään kyselytunnilla.

– Pakettimme sisältää toimia asuntotuotannon tason turvaamiseen, kaavoituksen ja määräysten järkeistämiseen ja niin edelleen. Suoraa taloudellista helpotusta perussuomalaiset toisivat niin sanotun muuttoavustuksen käyttöönotolla, jossa työn perässä muuttava ei olisi heti asuntojen kanssa ongelmissa. Lisäksi haluamme peruuttaa hallituksen kaavailemat lämmityspolttoaineiden hinnankorotukset, kansanedustaja Ritva Elomaa esitteli.

Katainen ja Haavisto hyväksyivät myynnin

Suurena lähiaikoina tehtynä asumisen hintaa nostavana tekijänä perussuomalaiset näkee sähköverkon myynnin. He esittävätkin siirtoyhtiöiden tuotto-odotuksille kattoa.

– Eräs lähihistorian suurimpia virheitä oli sähköverkkojen myynti. Sen hoidettiin ilman tyylipisteitä kokoomuksen Jyrki Kataisen ollessa pääministeri ja vihreiden Pekka Haaviston vastatessa valtion omistajaohjauksesta, Elomaa totesi.

– Tämä virhe tuli suomalaisille asujille äärimmäisen kalliiksi. Caruna nostaa hintojaan ja ulkomaiset sijoittajat hierovat käsiään. Voidaan sanoa, että sähköverkon myynti oli epäisänmaallinen teko!

Valtavat voitot siirtohinnoittelusta

Perussuomalaisten mukaan siirtohinnoittelussa on valtavat ylijäämät, ja Energiavirasto sallii suhteellisen korkeat tuotto-odotukset. Perussuomalaiset esittää sähkönsiirron tuotto-odotuksen laskemista 4,5 prosenttiin.

Perussuomalaiset kysyi kyselytunnilla, aikooko hallitus tarttua näihin ideoihin asumisen hinnan kohtuullistamiseksi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) olivat paikalla, mutta eivät halunneet vastata kysymykseen. Puhemies Maria Lohela (sin.) totesi äkkiä, että koska asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ei ollut paikalla, kysymykseen ei vastata ja se on loppuun käsitelty.

– Aika ihmeellistä, että tämä nuijittiin äkkiä kiinni, eikä kukaan ministeri halunnut ottaa kantaa. Palaamme kyllä asiaan, Elomaa ihmetteli.

SUOMEN UUTISET

Tagit