Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston puheet koskien Suomen kykyä vastaanottaa turvapaikanhakijoita ovat yllättäen muuttuneet.

Vuonna 2015, jolloin Suomi oli äkillisesti valikoitunut yli 32 000 turvapaikanhakijan kohdemaaksi, Pekka Haavisto (vihr.) oli vielä sitä mieltä, että Suomi ei voi asettaa ylärajaa sille, kuinka paljon maamme vastaanottaa turvapaikanhakijoita.

– Moni on kysynyt, mikä on ehdoton määrä, jonka jälkeen ei oteta ihmisiä vastaan. Rajaa ei ole, kun nähdään jäätyviä ihmisiä Balkanilla. Meidän pitää vaikuttaa siihen, että matkalle ei lähdettäisi, Haavisto kommentoi Etelä-Suomen Sanomien jutussa.

”Pitäisi suhtautua kuin ihmiskauppaan”

Viime viikolla Haavisto oli vieraana Ilta-Sanomien Vaaligrilli-juttusarjassa, jossa suhtautumistapa turvapaikanhakijoiden määrään olikin jo erilainen. Haavisto perustelee videohaastattelussa näkemyksiään siitä, miksi itärajan rajanylityspaikkoja olisi hänen mukaansa täytynyt ryhtyä sulkemaan, kun Suomeen hakeutui Venäjältä pakolaisia vuonna 2015.

– Minusta siihen pitäisi suhtautua kuin ihmiskauppaan, eli se pitää pistää poikki. Olisin antanut sen saman ohjeen, joka sitten tulikin meidän ministeriöstä, että puomi pannaan kiinni, vastaanotto keskeytetään toistaiseksi ja käydään Venäjän kanssa neuvotteluja, että mistä tässä on kysymys, Haavisto sanoo.

Opportunismia vaalien alla

Haaviston keskenään kahden täysin ristiriitaisen lausunnon pohjalta on mahdotonta päätellä, onko Haavisto sitä mieltä, että Suomi voi ottaa vastaan rajattomasti turvapaikanhakijoita vai pitäisikö jossain vaiheessa rajat tarvittaessa sulkea.

Todennäköisimmin vihreiden puoluepomon takinkääntö on ajoitettu vaalien alle siinä toivossa, etteivät äänestäjät tiedä tai muista, mitä mieltä Haavisto oikeasti on Suomen kyvystä vastaanottaa turvapaikanhakijoita.

Maahanmuuton kokonaiskustannukset Suomelle ovat vuositasolla 3,2 miljardia euroa. Jokainen voi siis miettiä veronmaksajille lankeavaa rasitusta, jos Suomi ryhtyisi ottamaan vastaan rajattomasti turvapaikanhakijoita.

SUOMEN UUTISET