Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra piti tiistai-iltana lähes tyhjälle täysistuntosalille koskettavan puheenvuoron budjetin käsittelyn yhteydessä. Täysistuntoa oli takana lähes yhdeksän tuntia, kiivastahtista debattiakin useampi tunti.

Riikka Purra huomautti, että valtion menot ovat pysyneet tuloja suurempina koko korkeasuhdanteen ajan, ja että nyt julkisen talouden alijäämä on edelleen kasvamassa. Siitä huolimatta hyvinvointijärjestelmämme näyttää rapautuvan.

– Se rapautuu jopa vihervasemmistolaisen hallituksen aikana. Eläkeläiset ja köyhät saavat kymppinsä, mutta siinäpä se sitten.

– Ei se minua hämmästytä. Taloudelliset realiteetit olivat ja ovat sellaiset, että vihervasemmistolaisten puolueiden vaalilupauksia ei voida toteuttaa. Häikäilemätöntä onkin vain se, että ne väitettiin toteutettavan, kunhan kyseiset puolueet nostetaan valtaan, Purra sanoi.

Hyvä Suomi ei palaudu vasemmiston toimesta

Purran mukaan monet kansalaiset, etenkin vanhemmat ihmiset, äänestivät vanhasta tottumuksesta vasemmistopuolueita.

– He äänestivät vanhan maailman vasemmistopuolueita. Mutta palautuuko hyvä Suomi nyt? Onko meillä todella sama suunta, turvaavat verkot, yhteinen tarina? Ei ole.

– Mitä tapahtuu kouluillemme, miksi oppimistulokset laskevat, miksi nuoret voivat pahoin? Miksi on vaikeaa päästä hoitoon, jos sairastuu; saada apua? Miksi mielenterveysongelmat ovat kansansairaus? Miksi hoitajat eivät viihdy työssään, miksi hitsaaja on työtön, miksi kaikkialla pelotellaan ikääntymisen uhista, lasten tekemisestä mutta myös tekemättä jättämisestä? Miksi tärkeintä on, ettei kukaan loukkaannu toisen sanoista? Miksi tosiasioita piilotellaan, miksi puhutaan arvoista, joita ei edes ole?

– Mihin katosi Suomi, Purra kysyi.

Hallitus jakaa imagomiljoonia

Useat hallituspuolueiden edustajat olivat aiemmissa puheenvuoroissa luetelleet summia, joita mihinkin pannaan lisää. Purran mukaan tämä ei itsessään tarkoita mitään.

– Hallitus vain luettelee: toisen asteen maksuttomuuteen 22 miljoonaa, ammatilliseen koulutukseen 80 miljoonaa, nuorten työpajaan 2 miljoonaa, huono-osaisten perusturvaan 39 miljoonaa, sosiaali- ja terveydenhuoltoon lisää 99 miljoonaa. On sitä ja tätä projektia, selvitystyöryhmää, koordinaatiopaneelia, valmisteluhanketta, tasa-arvon, suvaitsevaisuuden, yhdenvertaisuuden hyväksi.

Purran mukaan toimenpiteillä ei oikeasti ole vaikutusta lueteltuihin ongelmiin.

– Imagomiljoonien lykkiminen sinne tänne on metodina katala. Poliittinen energia kohdistuu vääriin asioihin, sanoihin, siihen miltä asiat näyttävät.

Vanhat hyvät asiat unohdetaan tai tuomitaan

Purran mukaan hallituksen pitäisi korjata konkreettisia ongelmia Suomessa eikä hoivata abstrakteja asioita maailmalla. Suomessa on syytä ensisijaisesti auttaa suomalaisia, ei muunmaalaisia. On tärkeää pitää kiinni asioista, jotka ovat olleet aina ja jotka ovat tärkeitä.

– Suomen suurin uhka ei ole vihapuhe, dieselautot, sukupuoliroolit ja perussuomalaiset, vaan rajattomuus, häilyvyys, epävarmuus, turvattomuus, yksinäisyys, tyhjyys.

Miksi miljardit maahanmuuttoon ovat pikkurahaa?

Purran mukaan hallitus puhuu ylevästi ihmisoikeuksista mutta nyrpistää nenää, kun suomalainen vaatii kohtuutta, oikeudenmukaisuutta ja suhteellisuudentajua.

– Miljardit kehitysapuun ja maahanmuuton kuluihin eivät lisää globaalia kestävää hyvinvointia, mutta paperilla ne näyttävät hyvältä. Tai huonolta, riippuen mistä päin katsoo.

– Kun kokonaiskuva ja suuri suomalainen tarina puuttuvat, ei jäljelle jää taloudellisten realiteettien vallitessa kuin tympeä itsetyytyväisyys, jossa luetella momentteja ja miljoonia. Hallitus leikkii vasemmistolaista, mutta ei se ole edes sitä, Purra sanoo.

Kuka olisi suomalaisen asialla?

Purra muistutti, että vanhan maailman aikaan vasemmistopuolueet halusivat vähentää suomalaisten välistä eriarvoisuutta, nostaa suomalaisten koulutustasoa, parantaa suomalaisten elämää.

– Meillä ei tuolloin ollutkaan leipäjonoja, vanhuksia lattialla ja yläkoulusta valmistuvia lukutaidottomia nuoria.

– Tuolloin kukaan ei väittänyt, että mies voi synnyttää, suomalaisen puolustaminen tarkoittaa vääristynyttä ihmiskuvaa tai että kestävä tulevaisuutemme edellyttää mahdollisimman kaukaisista kulttuureista tulevia ihmisiä siivoamaan roskamme ja tekemään meille ruokaa.

Suomalaista tarinaa ei enää ole

Purran mukaan vasemmisto ei ole enää tavallisen ihmisen, eläkeläisen, lapsiperheen, suomalaisen duunarin, hoitoalan pienituloisen, sairastuneen, horjahtaneen asialla.

– Tuolloin muutkin puolueet tiesivät, että koska ne ovat suomalaisia, niiden tehtävä on huolehtia suomalaisista. Ehkä meillä oli silloin yhteinen tarina, kokonaisnäkemys. Nyt ei ole.

– Nyt vasemmisto puhuu ihmisoikeuksista. Niiden ongelma on kuitenkin siinä, että ne ovat abstrakteja, kunnes ne konkretisoidaan jossakin – ja se yleensä maksaa rahaa. Jos rahaa pannaan jonnekin, sitä ei voi enää panna jonnekin muualle. On tehtävä valinta, priorisoitava.

Onneksi on perussuomalaiset

Purra totesi, että meillä on imagomiljoonia viskova hallitus, joka kuvittelee tekevänsä hyvää.

– On rajojen yli lisää huono-osaisuutta ja kustannuksia maahan haaliva hallitus. On hukattu yhtenäisyys, olematon tarina. On epäsuomalaisuus! On kasvava alijäämä, kasvava velka, kasvava ketutus.

– Ja kuten keväällä täällä pöntössä lupasin, kasvava perussuomalainen kannatus.

SUOMEN UUTISET