Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen eilinen puheenvuoro valtion talousarviosta vuodelle 2020 kritisoi vahvasti muun muassa hallituksen palkankorotusta, puoluetukien määrärahojen lisäämistä ja kotitalousvähennyksen kaventamista.

Ennusteen mukaan julkinen talous on vuonna 2023 noin 3,7 miljardia euroa alijäämäinen. Kaiken tämän jälkeen pelottavinta on Koposen mielestä se, että pääministeri Antti Rinteen sana ja lupaukset näyttävät pitävän kuin lukin seitti.

Pääministeri Rinne kertoi elokuussa että hallituksella on ”miljardien satsaus tällä vaalikaudella koulutukseen.”

– Toivon sydämestäni, että sentään tämä pääministeri Rinteen lupaus toteutuu ja ettei sekin ole seuraava petetty lupaus, kuten vappusatanen tai ministeri Krista Kiurun hoitajamitoitus, josta puuttuvat enää vain rahat ja hoitajat, sanoo Ari Koponen ja jatkaa:

– Tai miltä kuulostavat lähes kaikkien hallituspuolueiden lupaukset ennen vaaleja yli 18-vuotiaiden itsenäisesti asuvien ei-huoltajien opintorahan lähes 100 euron korotuksesta. Totuus: korotus 2,46 euroa kuussa.

Jatkuvasti kuulee puhetta siitä, miksi asioita laitetaan vastakkain.

– Ovatko maassamme vaikkapa vanhusten, veteraanien, vammaisten tai omaishoitajien asiat kunnossa? Pääsevätkö mielenterveyspotilaat avun piiriin tarpeeksi nopeasti? Jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön, toteutuuko edes tämä? Oikeat vastaukset näihin kysymyksiin ovat: eivät ole, eivät pääse ja ei toteudu, Koponen vastaa.

Velkarahalla ”kehitysapua” Afrikkaan

Hallitus tähtää pitkällä aikavälillä kehitysyhteistyöosuudeksi 0,7 prosenttia BKT:sta, mikä tarkoittaisi 1,638 miljardia vuodessa.

– Nyt budjetissa on varattu kehitysapuun noin 1 miljardi, joka sekin on liikaa. Moni varmasti kysyy, minkä takia? Koska kukaan ei tunnu oikeasti tietävän mihin nämä valtavat rahavirrat konkreettisesti käytetään, Koponen kritisoi.

– Onko kuinka uskottavaa ajatella, että ulkoministeriöltä saadun tiedon mukaan Suomen antamasta vuosittaisesta melkein miljardin euron kehitysavusta vuonna 2018 on vain 27 455 euroa takaisinperinnässä väärinkäytön vuoksi?

YK:n väistynyt pääsihteeri Ban Ki-moon on myöntänyt, että noin 30 % kehitysavusta menetetään todellisuudessa korruptiolle.

– Jokainen ymmärtää keneltä nämä sadat miljoonat ovat poissa, Koponen huokaa.

SUOMEN UUTISET