Eduskunnassa on tänään käsitelty budjettia. Maahanmuutto nousi usein esille keskustelussa. Erityisesti hallituspuolueiden taholta esitettiin useaan kertaan perussuomalaisia kohtaan väite siitä, että maahanmuuton kustannukset ovat reippaassa laskussa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra hämmästelee hallituspuolueiden puheenvuoroja ja heikkotasoista asioiden hallintaa.

– Nämä ihmiset joko eivät ymmärrä asiaa tai sitten tahallisesti haluavat johtaa harhaan. Mutta sanon jälleen kerran: Vastaanottoon ja kotouttamiseen liittyvät kulut – joihin tänäänkin viitattiin maahanmuuton kuluina – ovat erittäin pieni osa siitä negatiivisesta julkisen talouden vaikutuksesta, minkä koko maahanmuutto aiheuttaa.

Tutkimustietoa on saatavilla

Purra sanoi ymmärtävänsä, että asiaa on vaikea käsittää, koska media ei siitä kerro.

– Mutta hyvät edustajat, nämä kaikki tiedot ovat teidän saatavillanne. Asiat voidaan todentaa tilastoista ja rekistereistä. Perussuomalaiset ja Suomen Perusta -ajatuspaja ovat niitä tutkineet ja koonneet, Purra ohjaa.

– On siis pieni murhe, paljonko vastaanottokeskuksiin tai kotouttamiseen menee vuonna 2019, verrattuna siihen, paljonko kuluu kaikkina edeltävinä vuosina Suomeen saapuneiden nettovaikutuksiltaan erittäin negatiivisiksi jäävien maahanmuuttajien elämisen kustantamiseen.

Irakilaisista ja somalialaisista suurimmat kulut

Purra nostaa esille pari paljonpuhuvaa esimerkkiä.

– 20-24-vuotiaana Irakista tulevan muuttajan keskimääräinen elinkaarivaikutus Suomen julkiselle taloudelle on miinus 690 000 euroa ja lasten vaikutukset mukaan ottaen miinus 844 000 euroa.

– Keskimääräisen Somaliasta tulevan muuttajan elinkaarivaikutukset ovat vielä enemmän. Henkilön negatiivinen vaikutus on 951 000 euroa, ja kun lapset huomioidaan, negatiivinen vaikutus on järkyttävä 1 343 000 euroa. Lähes 1,4 miljoonaa euroa miinusta per henkilö!

Vastaanotto vain murto-osa kustannuksista

Purra kysyi eduskunnassa, ovatko nämä luvut jonkun mielestä pieniä.

– Vastaanotto- ja kotouttamiskulut ovat ainoastaan noin 4–6 prosenttia kokonaisvaikutuksesta näiden henkilöiden kohdalla. Toki nekin pitäisi saada pois, mutta nyt pää pois pensaasta – katsokaa, paljonko Suomeen kohdistuva maahanmuutto maksaa, Purra vaatii.

– Lisäksi on syytä muistaa, että tilanne ei näistä maista saapuvien kohdalla parane myöhemminkään. Toisen polven irakilais- ja somalialaistaustaisilla nuorilla aikuisilla, jotka ovat käyneet Suomessa peruskoulun, on kantaväestöön nähden 6–8-kertainen todennäköisyys syrjäytyä, Purra muistuttaa.

SUOMEN UUTISET