Egyptin sotilashallinnon edustaja, homofobisen islamin kannattaja, avoimesti juutalaisvihamielinen järjestöaktiivi? Arvasitte oikein, kyse on ruotsalaisista sosiaalidemokraateista. Asiasta kirjoittavat Expressen ja Aftonbladet.

Ruotsin sosialistisen nuorisoliiton toimet Skånessa ovat saaneet emopuolueen syvän hämmennyksen tilaan.

– Olen toiminut 20-vuotta työväenliikkeessä enkä ole koskaan kokenut mitään vastaavaa, sanoo tapahtumia todistanut piirijärjestön toveri.

Tilannetta on katsottu läpi sormien, koska kovan linjan johto on tuonut nuorisoliittoon ja puolueeseen paljon uusia, ulkomaalaistaustaisia jäseniä.

Sosiaalidemokraattien Malmön piiri on saanut vuosien saatossa raportteja vakavista ongelmista Skånen sosiaalidemokraattisessa nuorisoliitossa. Liittoa on Expressenin mukaan johtanut porukka, joka on koostunut mielipiteiltään perinteiselle ruotsalaiselle työväenliikkeelle vieraista henkilöistä. Johto on myös käyttäytynyt jäsenistöä kohtaan sen verran uhkaavasti, että poliisiakin on kaivattu kokouspaikalle. Kohu on kiusallinen, sillä nuorisoliitosta on perinteisesti kivuttu puolueen huipulle asti.

Juntan nainen ja moskeijan mies

Skånen sosialidemokraattisen nuorisoliiton entinen puheenjohtaja edustaa kiisteltyä Ahmadiya-liikkeen moskeijaa, jonka imaami on antanut avoimen homofobisia lausuntoja. Nokkamies on samaten todennut, että ateismi on moraalitonta sekä vaatinut islaminopetuksen laajentamista. Nuorisoliiton johto on myös boikotoinut pride-marsseja, joka on erityisen raskauttava tekijä riidassa ja suivaannuttanut muuta sosiaalidemokraattista puolueväkeä.

Nuorisoliiton varapuheenjohtaja on ilmoittanut työskennelleensä Egyptiä käytännössä johtavan sotilasjuntan palveluksessa, maan ulkoministeriössä. Järjestön aktiiveihin kuuluva henkilö joutui puolestaan jättämään puolueen jäsenyyden esitettyään juutalaisvastaisia mielipiteitä sosiaalisessa mediassa. Hän jatkaa politikoimista sitoutumattomana sosiaalidemokraattina.

Usko mennyt työväenliikeeseen

Sosiaalidemokraattien paikallinen puoluejohto Malmössä on antanut välttelevä lausuntoja nuorisoliiton tilanteesta, vaikka jäsenistön mukaan islamistinen meno on ollut yleisesti tiedossa. Puolueen sisäisissä raporteissa johtoporukan toimia on kuvailtu ”syvästi vahingolliseksi järjestölle sekä aktiiviselle jäsenistölle ja se on vähentänyt uskoa sekä luottamusta työväenliikkeeseen”. Asioita läheltä seuranneet sanovat Aftonbladetissa, että tilannetta on katsottu läpi sormien, koska kovan linjan johto on tuonut nuorisoliittoon ja puolueeseen paljon uusia, ulkomaalaistaustaisia jäseniä.

– Jos joku on tuonut esiin mainittuja asioita ja se voidaan todistaa, niin silloin kyseisten henkilöiden on erottava nuorisoliitosta, sanoo valtakunnallisen nuorisoliiton puheenjohtaja Philip Botström. Hänen mukaansa sosialidemokraateissa ei ole tilaa puolueen perusarvoja loukkaaville mielipiteille.

Botströmin aseman tekee oudoksi se, että hän on tiettävästi itse ollut läsnä vuosikokouksessa, jossa paikallisjohto on esittänyt homofobisia lausuntoja. Hän ei kuitenkaan ole tilaisuudessa puuttunut asiaan. Riidoista nuorisojärjestön sisällä kertoo sekin, että on epäselvää, oliko Botström kokouksessa vai lentokentällä mainittuun aikaan.

SUOMEN UUTISET