Ali Khanin suku on pitänyt koillista Göteborgia kauhun vallassa jo pitkään, moottoripyöräjengit mukaan lukien. Suvun päämies ja kaupungin ehkä pelätyin henkilö on Hashem Ali Khan. Hänen on uskottu johtavan perhedynastiaa puhtoisena uskonmiehenä moskeijan kulisseista. Nyt hengenmiehen maineeseen tuli kohtalokas särö. Häkki heilahti ja syyte napsahti asekätkennästä.

Ali Khanin suku on Expressenin haastattelemien poliisien ja sosiaalityöntekijöiden mukaan vahvasti mukana koillisen Göteborgin väkivalta- ja huumerikollisuudessa. Ali Khanin suvun miehistä lähes kaikilla on merkintä rikosrekisterissä, kuten Suomen Uutiset kertoi huhtikuussa.

Ei rikosrekisteriä

Hashem Ali Khanilla ei rikosrekisteriä ole.

– Hän on suvun päämies, eikä häntä voida yhdistää kaikkiin niihin rikoksiin, joista suvun miehet ovat vastuussa, kertoo Göteborgin poliisin edustaja.

– Mutta mitä tulee suvun kunniaan ja ylpeyteen, siinä hänen sanansa on laki.

Suvun rikollisen toiminnan laajuuden ja erilaisten kytkösten selvittäminen on ollut erittäin hankalaa, koska Ali Khanin nimeen yhdistetään mafiasta tuttu vaikenemisen laki. Todistajat saadaan viranomaisten mukaan tuppisuiksi suoralla väkivallalla ja kuoleman uhka on todellinen.

Kunnian mies

Poliisi löysi Ali Khanin käytössä olevasta liiketilasta Göteborgin tukkutorilla kaksi AK-47 Kalašnikov -rynnäkkökivääriä ja mies itsekin tupsahti paikalle samoilla tietämillä. Poliisi pidätti miehen ja tämä pysyy toistaiseksi telkien takana todennäköisin syin epäiltynä törkeästä ampuma-aserikoksesta. Ali Khan on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Syyttäjä ei ole toistaiseksi halunnut kommentoida juttua millään tavalla.

Kunnian miehen vangitsemisoikeudenkäyntiä turvasivat kymmenet poliisit. Hashem Ali Khan ei ollut tilanteesta moksiskaan, vaan vilkutti iloisesti käräjäoikeuden jäsenille.

Suomen Uutiset