Angeredin asuinalue pystytettiin Göteborgiin 1970-luvulla. ”Hyvä asunto jokaiselle” oli kaupungin mottona tuolloin. Tänään Angered on eräs pahimmin syrjäytyneistä, maahanmuuttajien asuttamista alueista koko kaupungissa. Asukkaita pitää kauhun vallassa Ali Khanin suku. Edes moottoripyöräjengit eivät Expressen GT:n mukaan uskalla uhmata suvun kostoa ja väkivaltaa.

Suvun päämies on Hashem Ali Khan, jolla on taustanaan moskeija sekä uskonnollinen yhdistys itäisessä Göteborgissa. Hänellä ei ole rikosrekisteriä. Viranomaisten mukaan hän kuitenkin tekee käytännössä päätökset, jotka liittyvät suvun ”ylpeyteen ja kunniaan”. Hashem Ali Khan on tiukasti kieltänyt kaikki sidoksensa rikollisuuteen.

– Olen uskonnollinen mies, hän totesi pari vuotta sitten Aftonbladetin haastattelussa.

Nuorimmat rikolliset kymmenvuotiaita

Ali Khanin suvun miehistä yli 80 prosentilla on kontollaan tuomio tai epäily rikoksesta, naisista harva on sekaantunut rikoksiin. Suvun ytimen muodostavat 30 miestä, koko Ali Khanin imperiumissa on jo satoja niin sanottuja sotilaita. He ovat muitakin kuin suvun jäseniä, ammattirikollisia, jotka käytännössä pyörittävät toimintaa Göteborgin seudulla. Nuorimmat verkoston jäsenet ovat kymmenvuotiaita.

Rikosnimikkeitä suvulla ja verkostolla riittää, kuten vaikkapa murha, törkeä pahoinpitely, törkeä huumausainerikos, ryöstö, törkeä painostaminen sekä väkivaltainen viranomaisen uhkailu.

– Suvulla on erityinen asema Göteborgin rikollispiireissä. Helvetin enkelit, Bandidos tai muut vastaavat ryhmät pelkäävät heitä, kuvailee paikallinen poliisiviranomainen.

Mafia hiljentää todistajat

– Ali Khanin verkostolla on erittäin väkivaltainen maine ja tästä johtuu paikallinen vaikenemisen kulttuuri. Todistajat eivät uskalla puhua koston pelossa, poliisin edustaja jatkaa.

Poliisin mukaan verkoston jäsenet ovat ulottaneet painostamisen myös viranomaisiin. Erityisesti silloin, kun rikollisten lapsia on otettu yhteiskunnan huostaan.

Jengitutkija näkee, että Ali Khan-suvun toiminnassa on kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta ja mallia on otettu mafiasta. Koko suku ei ole syyllistynyt rikollisuuteen, mutta järjestäytyneelle yhteiskunnalle selkänsä kääntänyt osa suvusta osaa hyödyntää nimensä:

– Sukunimi on ilman muuta heidän jengiliivinsä, tutkija toteaa.

Suomen Uutiset