Ruotsin öinen väkivalta alkaa muistuttaa suunnitelmallisuudessaan terrorismia. Vain viikko sitten naamioituneet henkilöt yrittivät polttaa poliisiaseman ja nyt paloi puolessa Ruotsia. Asialla olivat jälleen mustiin, myös kasvot peittäviin asuihin pukeutuneet tekijät. Eri puolilla eteläistä valtakuntaa paloi tai hajotettiin 120 autoa. Poliisi on ottanut kiinni ensimmäiset epäillyt ja rikoksia tutkitaan törkeinä tuhopolttoina sekä yllytyksenä rikokseen.

Viime yön tuhopoltoissa oli uutta juuri tekojen samanaikaisuus eri puolilla maata. Trollhättanin poliisi epäileekin, että hyökkäyksistä oli sovittu sosiaalisessa mediassa. Poliisi tunnisti ja otti kiinni iskujen jälkeen muutaman henkilön. Poliisin edustajan mukaan palopaikalla oli 30-40 nuorta, jotka estivät pelastushenkilökuntaa pääsemästä sammutustöihin. Nuoret myös kivittivät poliiseja.

Useat todistajat olivat nähneet naamioituneiden henkilöiden liikkuvan alueella ennen palojen sytyttämistä.

– Olemme tunnistaneet joitakin yksittäisiä nuoria, jotka olivat paikalla. Puhutimme heitä jo illalla. Olemme mahdollisuuksien mukaan keskustelleet myös nuorten vanhempien kanssa, kertoo poliisin tiedottaja.

https://www.facebook.com/nbnyhetsbyran/videos/2060740360645492/?hc_location=ufi

Yksityishenkilön kuvaamalla Facebook-videolla näkyy, kuinka mustiin pukeutuneet henkilöt sytyttävät parkkipaikan autoja palamaan.

Expressen-lehdelle puhunut ja tapahtumia vierestä todistanut henkilö piti tekoja harkittuina:

– Tämä oli varmasti suunniteltu teko, he halusivat saada aikaan niin paljon vahinkoa kuin mahdollista. Näin kolme-neljä mustiin pukeutunutta miestä, jotka heittivät polttopulloilla autoa. Sitten kuului vain pamahdus ja auto paloi soihtuna.

Aftonbladet-lehden mukaan poliisi on pidättänyt tiistaina aamupäivällä myös Göteborgissa useampia henkilöitä tuhopoltoista epäiltynä. On todennäköistä, että pidätyksiä tulee lisää.

– Eroina aikaisempiin tuhotöihin nyt tapahtumat alkoivat monella paikalla saman aikaisesti, siinä on täytynyt olla jotakin suunnitelmallisuutta takana, pohtii Göteborgin alueen poliisipäällikkö Robert Karlsson. Jo aiemmin myös Göteborgin poliisi kertoi, että sen tietojen mukaan polttoiskut on koordinoitu sosiaalisessa mediassa.

Åkesson haluaa sotilaat apuun

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mukaan vaikuttaa siltä, että poliisin eväät eivät yksinkertaisesti riitä torjumaan nykyisenkaltaista rikollisuutta. Se ei ole poliisin itsensä syy vaan johtuu väärin suunnatuista ja liian vähäisistä resursseista. Åkesson haluaakin apuun lain salliessa sotilaat, myös muiden EU-maiden poliisivoimien mahdollinen tuki rikollisuuden taltuttamiseksi saattaisi olla tarpeen.

– Ei ole kyse siitä, että muutama kundi polttaa pari autoa. Olemme nyt tilanteessa, jossa epäonnistuneen maahanmuuton ja väestöryhmien eriytymisen takia koko maa on menossa säpäleiksi. Tämä on isku koko yhteiskuntaa vastaan ja se täytyy selvittää pohjamutia myöten. Nykyisellä hallituksella on ollut neljä vuotta aikaa ratkaista ongelma mutta se ei ole saanut mitään aikaan. Nyt on aika pistää heidät pihalle, sanoo Aftonbladet lehden vaalikiertueelta tavoittama Åkesson.

Tiistain vedonlyöntinoteerauksissa ruotsidemokraatit olivat jo selvällä erolla voittamassa syyskuun valtiopäivävaalit ja nousemassa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi.

Lähteet: Expressen, Aftonbladet/poliisilausunto, Aftonbladet/Åkesson.

SUOMEN UUTISET