Yleisradioyhtiö SVT ja johtava kaupallinen toimija TV4 ovat yksissä tuumin tehneet päätöksen, jonka mukaan ne eivät kutsu puheenjohtaja Jimmie Åkessonia perinteiseen pääministeriväittelyyn.

Outoa tässä on se, että kutsun ovat aina ennen saaneet kahden gallupeissa suosituimman puolueen puheenjohtajat. Vähän tutkimuksesta riippuen, ruotsidemokraatit ovat tällä hetkellä jopa maan suosituin puolue.

– SVT ei ymmärrä sitä, että ruotsalaisessa politiikassa on tällä hetkellä kolme ryhmittymää entisen kahden sijasta ja sen takia myös kolme ehdokasta pääministeriksi, pauhaa puheenjohtaja Åkesson Expressen-lehdessä.

Kansa haluaa Åkessonin ruutuun

Expressen testasi kansan mielipidettä televisiopomojen päätökseen ja laittoi sivuilleen äänestyksen siitä, keiden pitäisi olla mukana pääministeriväittelyssä. Tulos on toki epätieteellinen, mutta murskaavan selvä: kyselyn sulkeutuessa 75 prosenttia 40 580 kyselyyn vastanneesta halusi Åkessonin osallistuvan TV-väittelyyn.

Muiden puheenjohtajien saama kannatus jäi alle 10 prosentin.

– Pääministerikaksikko on ohjelmana klassikko, johon pyydetään kaksi todennäköisintä pääministeriehdokasta, jotka voisivat muodostaa hallituksen muiden puolueiden kanssa. Jos kyse olisi pelkästään yksittäisen puolueen suosiosta, koko ohjelmaformaatti pitäisi miettiä uusiksi, sanoo TV4:n ohjelmajohtaja Viveka Hansson.

Ruotsin poliittinen maisema muuttumassa

Åkesson on ymmärrettävästi suivaantunut tilanteesta ja hän onkin pistänyt henkilöstöpäällikkönsä kommentoimaan asiaa.

– Meidän mielestämme on itsestään selvää, että myös Jimmie Åkesson kutsutaan pääministerikeskusteluun. Useimmissa gallupeissa olemme toiseksi suurin tai jopa suurin puolue tällä hetkellä. Ja syyskuun vaalien jälkeen Ruotsin poliittinen maisema on aivan eri näköinen kuin tänään, toteaa Mikael Eriksson.

SUOMEN UUTISET