Sosiaalisen median hallinta on tärkeä osa vaalityötä, sillä ihmiset tapaavat ja keskustelevat tänään juuri siellä. Niin tutut kuin tuntemattomat keskenään. Ruotsin puoluepoliittista somea hallitsee ruotsidemokraatit.

Vanha poliittinen jako oikeistoon ja vasemmistoon on niin eilistä päivää. Nyt taistellaan todellisuuskuvasta, siitä millaisena äänestäjä näkee ympäröivän maailman.

– Poliittiset valinnat tehdään sillä perusteella, miten puolue pystyy kuvaamaan vallitsevan todellisuuden niin, että mahdollisimman moni tunnistaa tuon kuvan omakseen, sanoo vaaliasiantuntija Per Schlingmann.

– Kansalaiset voivat olla vaikkapa sitä mieltä, että aseet puhuvat ja autot palavat joka päivä, tapahtuipa niin oikeasti tai sitten ei, hän jatkaa Breakit.se-uutissivuston haastattelussa.

Göteborgin tuhopoltot puhuttavat

Breakit seuraa puolueiden näkyvyyttä somessa aina vaalipäivään 9. syyskuuta asti. Ensimmäisenä työnään toimittajat ovat analysoineet puolueiden Facebook-liikennettä ko. firman omalla Crowdtangle-työkalulla. Saadut luvut perustuvat puolueiden Facebook-sivujen postauksien määrään, kommentteihin sekä viestien jakamiseen eteenpäin.

Ensimmäisen viikon ylivoimaisesti kommentoiduin aihe oli Göteborgin autoihin kohdistuneet tuhopoltot. Poliitikot ja kansa pähkäilivät kuka oli tekojen takana ja mistä syystä.

Ruotsidemokraatit pesee muut mennen tullen

Ruotsidemokraattien Facebook-liikenne oli suurempi kuin kaikkien muiden valtiopäiväpuolueiden liikenne yhteensä. Tyypillinen esimerkki puheenaiheista oli Suomen uutisissakin kerrottu kohu keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööfin lausunnosta, jossa tämä laittaisi autonpolttajat yhteiskuntapalveluun poliisiin ja pelastuslaitokselle.

”Annie Lööf ja keskusta haluaa autonpolttajat poliisiin töihin, onko se rangaistus vai palkinto?” ruotsidemokraatit kyselivät ja täydensivät viestiään: ”9. syyskuuta teemme Ruotsista taas turvallisen maan elää”.

Viimeisen vuoden aikana ruotsidemokraattien ylivalta, dominanssi ei ole koskaan ollut näin suurta. Facebookin algoritmista johtuen puolueen mahtimeno tulee todennäköisesti jatkumaan seuraavat viikot.

”Vaihtoehto poispotkituille”

Yksi erikoisuus paljastui tuloksista: valtiopäivien ulkopuolisista vaikuttajista sosiaalisen median sankariksi nousi vaihtoehto Ruotsille -puolue. Se olisi viime viikon kaikkien puolueiden Facebook-liikennettä selvittäneessä mittauksessa sijoittunut kolmanneksi heti maltillisen kokoomuksen jälkeen.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kutsunut puoluetta nimellä ”vaihtoehto poispotkituille”, sillä VR:n jäsenistä sangen moni on lähtöisin ruotsidemokraateista. Puolueen tilastollinen nousu perustui lähes yksinomaan Göteborgin autonpolttamisista jaettuun materiaaliin.

SUOMEN UUTISET