Ruotsin valtiopäivävaaleihin on vajaa kuukausi aikaa ja kannatusmittaukset lupaavat kolmen kärjelle tasaista lopputulosta. Hallituksen muodostamisesta on tulossa ilmeisen haastavaa ja täysin uudet kuviot ovat mahdollisia. Maltillinen kokoomus tarvitsee ruotsidemokraatteja hallitukseen tai hallituksensa tueksi. Nyt on kysymys tuen ehdoista.


Uusimman tunnekuohun sai aikaan kokoomuksen ryhmänjohtaja Tobias Billström, joka totesi puolueensa kaavailevan vähemmistöhallitusta. Se johtaisi maata ruotsidemokraattien tuella. Sosialidemokraattien ulkoministeri Margot Wallström totesi välittömästi tähän, että ”selvät sävelet, ääni kokoomukselle on ääni ruotsidemokraateille”.

Billström korjasi hetiperään lausuntoaan ja totesi kuvanneensa vain sitä, kuinka valtiopäivät laitoksena toimii. Politiikka on mahdollisen taitoa.

– Ja siinähän ei ole mitään uutta, hän painotti.

Ruotsidemokraatitkaan eivät innosta kiljuen lämpene Billströmin ajatuksille:

– Ensin kokoomus sanoo, että asia on näin ja heti seuraavana päivänä se onkin noin. Tämä ei sinänsä ole uutta kokoomuksen vuosikausia jatkuneessa pelissä, kommentoi ruotsidemokraattien ryhmänjohtaja Mattias Karlsson Expressen-lehdelle. Karlssonin keskeisestä asemasta puolueessa kertoo se, että hän tuurasi aikanaan puoluejohtaja Jimmie Åkessonia tämän sairasloman ajan.

– On aika tavalla huolestuttavaa, että kellään ei näytä olevan ajatusta siitä, miten Ruotsia johdetaan vaalien jälkeen, Karlsson pohtii.

– Jos kokoomus vakavissaan pohtii yhteistyön syventämistä puolueidemme välillä, niin tervetuloa keskustelemaan naamakkain kanssani siitä, istummeko yhdessä hallituksessa vai tukeeko ruotsidemokraatit hallitusta sen ulkopuolelta, Karlsson jatkaa.

Ruotsidemokraateilla on pitkä lista vaatimuksia

Karlssonin mukaan ruotsidemokraateilla on pitkä lista asioita, joista on päästävä sopuun ennen kuin minkäänlaisesta tuesta millekään hallituskoalitiolle voidaan edes uumoilla. Kynnyskysymyksiä ovat tietty maahanmuuton rajoittaminen, lain ja järjestyksen kunnioittaminen sekä vähäväkisten oikeus yhteiskunnan turvaamaan hoitoon ja huolenpitoon.

– Kokoomuksella on lapsellinen kuva hinnasta, millä he voisivat ostaa tukemme. On puhuttu vaikkapa siitä, että muodostettaisiin parlamentaarinen komitea selvittämään maahanmuuton tulevaisuutta ynnä muuta soopaa, Karlsson siunailee.

– Näillä tempuilla ei ruotsidemokraattien tukea hankita. Keskeistä on täsmällinen näkemys ja suunnitelma siitä, miten käytännössä muutetaan asioita, jotka ovat ruotsidemokraateille tärkeitä.

Suomen Uutiset