Pitkään odotettu päivä on käsillä – Ruotsin vaalien tulos ratkeaa tänään illalla. Suomen Uutiset raportoi Tukholmasta. Päivän aikana julkaisemme uutisjuttuja ja haastetteluita. Illan aikana lähetämme live-videokuvaa ruotsidemokraattien vaalivalvojaisista, joissa paikalla perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, varapj. Laura Huhtasaari ja poliittinen suunnittelija Riikka Purra. Illan lähetystä juontaa Sebastian Tynkkynen (ps.).

Klo 00:05

Suora lähetys on päättynyt. Kiitos kaikille katsojille.

Klo 20.45

Suora lähetys alkaa

________________________________________________________________

Klo 20:45

** SUORA LÄHETYS ALKAA PERUSSUOMALAISTEN YOUTUBE-KANAVALLA KLO 20:45. **

Klo 19:53

Ensimmäiset tunnelmat vaalivalvojaispaikalta. Sebastian Tynkkynen esittelee.

Klo 17:52

Jussi Halla-aho, Laura Huhtasaari ja Riikka Purra saapuvat hotellille.

Juuri tukholmalaiselle hotellille saapuvat Jussi Halla-aho, Riikka Purra ja @Laura Huhtasaari kertovat arvauksensa illan vaalituloksesta.

Julkaissut Perussuomalaiset Sunnuntai 9. syyskuu 2018


Klo 17:03

Ruotsidemokraattien iranilaistaustainen kansanedustajaehdokas Ghazal Saberian kertoo Suomen Uutisille, että nyt on koittamassa aika, jolloin muut puolueet eivät enää yksinkertaisesti voi olla huomioimatta ruotsidemokraatteja.

Ruotsi herää maanantaina tilanteeseen, jossa onkin yhtäkkiä kolme suurta puoluetta ja blokkipolitiikka on murtumisen partaalla.

Ruotsidemokraattien kansanedustajaehdokas haastattelussa

Ruotsidemokraattien iranilaistaustainen kansanedustajaehdokas Ghazal Saberian kertoo Suomen Uutisille, että nyt on koittamassa aika, jolloin muut puolueet eivät enää yksinkertaisesti voi olla huomioimatta Ruotsidemokraatteja.Ruotsi herää maanantaina tilanteeseen, jossa onkin yhtäkkiä kolme suurta puoluetta ja blokkipolitiikka on murtumisen partaalla.

Julkaissut Suomen Uutiset Sunnuntai 9. syyskuu 2018


Klo 14:19

Kuvakimara äänestyspäivään valmistautuvasta Ruotsista.

Ruotsi äänestää

Lauantain kuvasatoa videona. Tänään Ruotsi päättää tulevaisuudestaan.

Julkaissut Suomen Uutiset Sunnuntai 9. syyskuu 2018


Klo 14:05

Halla-aho, Huhtasaari ja Purra ovat Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kone lähtee Ruotsia kohti 15:05.


Klo 13:18

Laura Huhtasaaren englanninkieliset videoterveiset. Hän toivottaa ruotsidemokraateille onnea.


12:55

Sebastian Tynkkynen twiittaa: Ruotsin 3. suurin päivälehti Svenska Dagbladet jättää gallupien 2. suurimman puolueen Ruotsidemokraatit kannesta pois.


Klo 02:54 (IL)

Ruotsissa kuohuu. IL: ”Perjantain vaaliväittelyssä SVT:n toimittaja totesi Åkessonin maahanmuuttajia koskevan kommentin olevan ”karkea yleistys.” Åkesson kertoi lopettaneensa yhteistyön SVT:n kanssa vaali-iltaan saakka.

Tynkkynen kommentoi asiaa Iltalehdelle.


Klo 01:22

Ruotsidemokraattien viimeisen vaalitapahtuman vetänyt Jonas Chongera kertoi Suomen Uutisille jälkilöylyissä, kuinka muut puolueet ovat vääristelleet puolueen viestiä maahanmuuttopolitiikassa.

Ruotsidemokraattien viimeisen vaalitapahtuman jälkilöylyt

Ruotsidemokraattien viimeisen vaalitapahtuman vetänyt Jonas Chongera kertoi Suomen Uutisille jälkilöylyissä, kuinka muut puolueet ovat vääristelleet puolueen viestiä maahanmuuttopolitiikassa.

Julkaissut Suomen Uutiset Lauantai 8. syyskuu 2018


Lauantaina tapahtunutta

Klo 23:45

Pääseekö suomalaistaustainen Monica Skogman Ruotsin parlamenttiin?

Pääseekö suomalaistaustainen Monica Skogman Ruotsin parlamenttiin?

"Eroon EU:sta!", kampanjoi 40 vuotta sitten Ruotsiin Suomesta muuttanut Monica Skogman.Jos uusi Ruotsidemokraatteja tiukempaa linjaa edustava Vaihtoehto Ruotsille -puolue (Alternativ för Sverige) ylittää 4% äänikynnyksen, se pääsee parlamenttiin ja saa vähintään 14 kansanedustajaa. Ruotsissa vaalijärjestelmä on erilainen Suomeen verrattuna. Puolueet asettavat ehdokkaat järjestykseen vaalilistalle. Mitä enemmän kannatusta tulee, sitä enemmän ehdokkaita listalta pääsee parlamenttiin – listan mukaisessa järjestyksessä.Monica on puolueensa äänestyslistalla sijalla 6., joten hänestä tulee automaattisesti kansanedustaja, jos ensimmäistä kertaa vaaleihin osallistuva Alternativ för Sverige pääsee parlamenttiin.

Julkaissut Suomen Uutiset Lauantai 8. syyskuu 2018


Klo 22:57

Tukholman Riddarholmen oli tänään täynnä Ruotsidemokraattien kannattajia, kun puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson nousi lavalle viimeiseen vaalitapahtumaan puhumaan koko Ruotsin politiikan muuttamisesta.


Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson tuulettaa lauantai-iltana. Kuva: Sebastian Tynkkynen.

Åkesson painotti puheessaan erityisesti integraatiopolitiikan muutoksen välttämättömyyttä: Ruotsin on siirrettävä vastuuta tulijoille ja englannin sijaan maahan tulevien on opittava ruotsin kieli.

Myös muut puolueet ovat nostaneet kampanjoinnissaan ja vaaliesitteissään esille integraation tärkeyttä – mutta todennäköisesti aivan liian myöhään. Ruotsidemokraatit on pitänyt tiukempaa linjaa esillä jo pidempään ja vuoden 2014 vaalitulos (12,9%) saattaa nousta huomenna jopa 20 prosenttiin – tai sen yli.

Maahanmuuttokriittisten äänestäjien tahtoa on Ruotsissa enää vaikea sivuuttaa. Vaikka vaalivoittoa kohti matkalla olevia Ruotsidemokraatteja ei otettaisi Ruotsin seuraavaan hallitukseen, näyttää kuitenkin selvältä, että tulevan hallituksen on aloitettava välittömät kovemmat maahanmuuttopolitiikan kiristystoimet. Muuten heidän pahin pelkonsa toteutuu: Ruotsidemokraateista kasvaa vaalivoiton jälkeen oppositiossa Ruotsin suurin puolue.


Klo 20:55

Tynkkynen Ruotsidemokraattien viimeinen vaalitapahtuma ennen vaalipäivää päättyi juuri, puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson lähtee turva-autossa paikalta ja tunnelma on katossa.

Ruotsidemokraattien viimeinen vaalitapahtuma ennen vaalipäivää päättyi juuri, puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson lähtee turva-autossa paikalta ja tunnelma on katossa.

Julkaissut Suomen Uutiset Lauantai 8. syyskuu 2018


Klo 19:40

Ruotsissa 10 vuotta asunut Kari Rannanjärvi kertoo Suomen Uutisille naapurimaan tilanteesta Tukholmassa:

“Tämä maa on ihan säpäleiksi pantu. — Ruotsin poliisi on kokoajan äärirajoilla tiedusteluasioiden kanssa, että pystyisi estämään terrori-iskut. Täällä on viimeisen vuoden aikana yritetty 6-7 terrori-iskua, jotka on saatu estettyä.”

Ruotsin vaalit puhuttava Tukholmassa

Ruotsissa 10 vuotta asunut Kari Rannanjärvi kertoo Suomen Uutisille naapurimaan tilanteesta Tukholmassa:“Tämä maa on ihan säpäleiksi pantu. — Ruotsin poliisi on kokoajan äärirajoilla tiedusteluasioiden kanssa, että pystyisi estämään terrori-iskut. Täällä on viimeisen vuoden aikana yritetty 6-7 terrori-iskua, jotka on saatu estettyä.”

Julkaissut Suomen Uutiset Lauantai 8. syyskuu 2018


Perjantai

Riikka Purra (ps.) kertoo, mitä viikonlopulta on lupa odottaa: ”Sunnuntaina pannaan jotain rajaa Pohjoismaihin”.

Riikka Purra ja Ruotsin vaalit 7.9.

Sunnuntain vaalien jälkeen ei Ruotsi enää ole entisensä. Paikalla vaalivalvojaisissa niin Perussuomalaiset kuin Suomen Uutisten tiimi.Pysy kanavalla, pysyt mukana.

Julkaissut Suomen Uutiset Perjantai 7. syyskuu 2018


SUOMEN UUTISET