Ruotsidemokraattien linjauksen mukaan YK:n kautta otettavien kiintiöpakolaisten vastaanottaminen pitää lopettaa. Sen sijaan puolue haluaa 100 miljoonaa euroa pakolaisten palauttamiseen Ruotsista kotiseuduilleen.

Vaatimus on osa ruotsidemokraattien viime hetken vaaliteemoja, jotka julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin tällä viikolla.

– Lähtökohtaisesti kiintiöjärjestelmä on kyllä hyvä ja on siten selvää, että sitä tarvitaan myös tulevaisuudessa. Mutta tämä edellyttää sitä, että olemme saaneet omat asiamme kuntoon. Mielestämme Ruotsiin ei ole nyt vuoteen tai pariin mahdollista ottaa kiintiöpakolaisia, sanoo ruotsidemokraattien maahanmuuttoasiantuntija Paula Bieler Aftonbladetin haastattelussa.

Vuonna 2015 asetettiin tavoitteeksi, että meneillään olevalla hallituskaudella Ruotsi vastaanottaa 5 000 kiintiöpakolaista vuodessa. Viime vuonna Ruotsiin saapui 3 400 ja tänä vuonna saapuu 5 000 YK:n valitsemaa pakolaista.

Kotiuttamisraha vain maassa laillisesti oleville

Ruotsidemokraattien kannanoton takana on suivaantuminen siihen, että hallitus aikanaan ilmoitti Ruotsin pyrkivän vastaanottamaan ainoastaan kiintiöpakolaisia. Näin ei Bielerin mukaan ole tapahtunut vaan Ruotsiin tullaan entiseen tapaan myös hakemaan turvapaikkaa.

Pakolaisten palauttamista varteen maahanmuuttovirastoon pitäisi perustaa oma yksikkö. Se huolehtisi lähtijöiden matkakuluista ja tarvittaessa myös jonkinlaisesta kotiuttamisrahasta määränpäässä.

Kotiuttamiseen tarkoitetut vajaat 100 miljoonaa euroa olisivat käytettävissä vain Ruotsissa laillisesti oleskeleville. Siis oleskeluluvan tai jopa kansalaisuuden saaneille, jotka syystä tai toisesta eivät ole sopeutuneet ruotsalaiseen yhteiskuntaan vaan mieluiten palaisivat kotiin.

SUOMEN UUTISET