Yhtä aikaa valtiopäivävaalien tulosten kanssa 9. syyskuuta ovat selvillä myös Ruotsin kouluvaalien tulokset. Vaalit käydään kouluissa osana yhteiskuntaopin kursseja elo-syyskuun vaihteessa ja oppilaat saavat antaa äänensä vain yhdelle puolueelle.

Edellisessä koitoksessa vuonna 2014 keskiasteen ja lukion oppilaat antoivat ruotsidemokraateille parhaimmillaan 79 prosenttia äänistä.
Neljä vuotta sitten käytyjen kouluvaalien menestyksestä saattaa osaltaan löytyä siemen ruotsidemokraattien kasvaneeseen kannatukseen myös aikuisten maailmassa.

Oppilaat kriittisempiä

Säfflen kunta Etelä-Ruotsin Värmlannissa on tyypillistä sekaseutua, ei kaupunkia eikä oikein maaseutuakaan. Paikallisen Herrgårdin lukion rehtori ja opettajat näkevät Expressen-lehden mukaan asiat niin, että ruotsidemokraatit tällä kertaa tuskin yltävät yhtä suureen kannatukseen kouluvaaleissa kuin viimeksi. Varsinkin jos äänestysaktiivisuus nousee, kuten opettajakunta arvelee.

Oppilaat ovat lausunnoissaan kriittisempiä ja pitävät ruotsidemokraattien kannatuksen kasvua mahdollisena. Menestyksessä tosin alkaa tulla katto vastaan, sillä edellisissä kouluvaaleissa vuonna puolue sai 58 prosenttia äänistä. Saavutus on huikea sillä virallisissa valtiopäivävaaleissa sosialidemokraatit keräsivät seudulla lähes 40 prosentin kannatuksen.

Opettajat ihmeissään

Opettajakunta selittelee Herrgårdin lukiossa ruotsidemokraattien menestystä sillä, että äänestysaktiivisuus kouluvaaleissa oli alhainen, ainoastaan 39 prosenttia oppilaista käytti äänioikeuttaan.

– Olisin kyllä ollut yhtä ihmeissäni, jos maltillinen kokoomus olisi saanut yhtä suuren kannatuksen, pohtii yhteiskuntaopin ja uskonnon opettaja.

Nils Holgersson -lukiossa Skurupissa äänestysvilkkaus nousi 74 prosenttiin ja ruotsidemokraatteja äänesti peräti 79 prosenttia oppilaista. Nyt puolueen menestystä selitettiin nuorten ajokorttiuudistuksella, jota ruotsidemokraatit puolustivat menestyksekkäästi.

Ruotsidemokraateille ei vaihtoehtoa

Hoiva-alan opiskelija kertoo tulevien kouluvaalien äänestyspäätöksestään ja sanoo, ettei ruotsidemokraateille ole vaihtoehtoa. Vaikkakin avoin puolueen kannattaminen tietää kiihkeää väittelyä muiden oppilaiden kanssa:

– Vielä yläasteella äänestin sosialidemokraatteja. Maahanmuutossa ei ole mitään tolkkua, siihen pitää saada joku järjestys ja toisaalta ruotsidemokraatit haluavat laskea aborttioikeuden 12 viikkoon, mikä on mielestäni oikein, lukiolainen perustelee valintaansa ja jatkaa:

– Kaikkialla missä liikunkaan puhutaan ruotsidemokraateista. Bussissa vanhuksetkin sanovat ääneen ”Nyt saa riittää, meidän täytyy äänestää ruotsidemokraatteja”.

SUOMEN UUTISET