

Jimmie Åkesson vaalikiertueella Pohjois-Ruotsissa: Sosialidemokraatit ryntäävät nyt ruotsidemokraatteihin
Ruotsidemokraatit näyttävät saaneen myös maaseudun kansan puolelleen. Puoluejohtaja Jimmie Åkessonin vaalikiertue Pohjois-Ruotsissa muistuttaa enemmänkin kansanjuhlaa tai herätyskokousta kuin perinteistä ”nakki kädessä yksin räntäisellä ostarilla” -poliittista tilaisuutta.
Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan poliittinen siirtymä demareista ruotsidemokraatteihin lähestyy kansainvaellusta.
Luulajan keskustan kävelykadun varrelle on kokoontunut runsaat 200 ihmistä, jotka haluavat kuulla puheenjohtaja Jimmie Åkessonin viestin. Se on Aftonbladet-lehden mukaan paljon enemmän kuin edellisten vaalien aikaan neljä vuotta sitten. Paikalla on myös muutama nuori mielenosoittaja, mutta heitä taas on paljon vähemmän kuin vuonna 2014.
Ruotsiin otettu liikaa maahanmuuttajia
Kannattajien joukossa seisoo myös Sven-Olof Lumio, osin suomenkielisellä seudulla kun ollaan. Lumio on vaihtanut leiriä 50 vuotta kestäneen sosialidemokraattisen kauden jälkeen. Eikä aio palata. Lumion valinta on vaatinut vankasti pohdintaa, sillä perinteisesti sosialidemokraatit ovat paikkakunnalla saaneet vaaleissa puolet äänistä.
– Olen tehnyt töitä jugoslaavien, italialaisten ja kreikkalaisten kanssa eikä minulla ole mitään heitä vastaan. Tänne vain on otettu liikaa väkeä. Ja vaikka Luulajan päättäjät sanoisivat mitä hyvänsä, hallitus kävelee ylitsemme ja pakottaa meidät ottamaan paikkakunnalle lisää maahanmuuttajia, Lumio kuvailee.
Vielä vuonna 2014 Lumio sai kärsiä puoluevalinnastaan, sillä jotkut sylkivät päin hänen yrittäessään värvätä heitä puolueeseen ja toiset kuiskivat äänestävänsä salaa ruotsidemokraatteja. Tänään on täysin toinen ääni kellossa.
– Ruotsidemokraattien kannatus on noussut täällä pohjoisessa viiveellä, mutta nyt meno on aivan kuin korkki olisi lentänyt pullon suusta, Lumio kuvailee puolueen suosion kasvua.
Puolueen oma ehdokasmäärä räjähti kasvuun
Ruotsidemokraattien paikallinen puheenjohtaja Petter Nilsson on huomannut tuulen kääntymisen ihan päivittäisessä toiminnassa. Ehdokkaita riittää niin, että parhaat on voitu valita päältä.
– Viime vaaleissa listoilla oli kuusi henkilöä ja nyt meitä on 46, Nilsson laskee.
Hänen mukaansa ei ole ihme, että entiset sosialidemokraatit tungeksivat tänään ruotsidemokraattien ovella. Ruotsidemokraatit ovat perinteisen hyvinvointiyhteiskunnan asialla, siinä missä demarit syytävät rahaa Uumajan oopperaan ja naishistorialliseen museoon.
– Olen tavallinen hitsari Volvolta. Minulle lasten päivähoitopaikat ovat tärkeämpiä kuin yhteiskunnan tuki oopperan pääsylipuille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson tuhopoltoista: ”Ei ole kyse siitä, että muutama kundi polttaa pari autoa, koko maa on menossa säpäleiksi”

Näkökulma: Vaalipaniikissa suvaitsevaisto toivoo natseja, Putinia ja sensuuria

Ruotsidemokraatit tukevat perussuomalaisia: Maahanmuuttoa ei nähdä Suomessa vielä ongelmana – ”Tehkää kaikkenne, ettei tilanne mene yhtä pahaksi kuin Ruotsissa”

Vanha valta varpaillaan ruotsidemokraattien suosiosta – Jimmie Åkessonilta estettiin pääsy TV:n pääministeriväittelyyn

Vaalit ovat taistelua todellisuuskuvasta – ruotsidemokraatit Facebookissa suurempi kuin muut yhteensä

Ruotsin vaalien seuranta – Suomen Uutiset raportoi Tukholmasta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.