Ruotsidemokraatit näyttävät saaneen myös maaseudun kansan puolelleen. Puoluejohtaja Jimmie Åkessonin vaalikiertue Pohjois-Ruotsissa muistuttaa enemmänkin kansanjuhlaa tai herätyskokousta kuin perinteistä ”nakki kädessä yksin räntäisellä ostarilla” -poliittista tilaisuutta.

Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan poliittinen siirtymä demareista ruotsidemokraatteihin lähestyy kansainvaellusta.

Luulajan keskustan kävelykadun varrelle on kokoontunut runsaat 200 ihmistä, jotka haluavat kuulla puheenjohtaja Jimmie Åkessonin viestin. Se on Aftonbladet-lehden mukaan paljon enemmän kuin edellisten vaalien aikaan neljä vuotta sitten. Paikalla on myös muutama nuori mielenosoittaja, mutta heitä taas on paljon vähemmän kuin vuonna 2014.

Ruotsiin otettu liikaa maahanmuuttajia

Kannattajien joukossa seisoo myös Sven-Olof Lumio, osin suomenkielisellä seudulla kun ollaan. Lumio on vaihtanut leiriä 50 vuotta kestäneen sosialidemokraattisen kauden jälkeen. Eikä aio palata. Lumion valinta on vaatinut vankasti pohdintaa, sillä perinteisesti sosialidemokraatit ovat paikkakunnalla saaneet vaaleissa puolet äänistä.

– Olen tehnyt töitä jugoslaavien, italialaisten ja kreikkalaisten kanssa eikä minulla ole mitään heitä vastaan. Tänne vain on otettu liikaa väkeä. Ja vaikka Luulajan päättäjät sanoisivat mitä hyvänsä, hallitus kävelee ylitsemme ja pakottaa meidät ottamaan paikkakunnalle lisää maahanmuuttajia, Lumio kuvailee.

Vielä vuonna 2014 Lumio sai kärsiä puoluevalinnastaan, sillä jotkut sylkivät päin hänen yrittäessään värvätä heitä puolueeseen ja toiset kuiskivat äänestävänsä salaa ruotsidemokraatteja. Tänään on täysin toinen ääni kellossa.

– Ruotsidemokraattien kannatus on noussut täällä pohjoisessa viiveellä, mutta nyt meno on aivan kuin korkki olisi lentänyt pullon suusta, Lumio kuvailee puolueen suosion kasvua.

Puolueen oma ehdokasmäärä räjähti kasvuun

Ruotsidemokraattien paikallinen puheenjohtaja Petter Nilsson on huomannut tuulen kääntymisen ihan päivittäisessä toiminnassa. Ehdokkaita riittää niin, että parhaat on voitu valita päältä.

– Viime vaaleissa listoilla oli kuusi henkilöä ja nyt meitä on 46, Nilsson laskee.

Hänen mukaansa ei ole ihme, että entiset sosialidemokraatit tungeksivat tänään ruotsidemokraattien ovella. Ruotsidemokraatit ovat perinteisen hyvinvointiyhteiskunnan asialla, siinä missä demarit syytävät rahaa Uumajan oopperaan ja naishistorialliseen museoon.

– Olen tavallinen hitsari Volvolta. Minulle lasten päivähoitopaikat ovat tärkeämpiä kuin yhteiskunnan tuki oopperan pääsylipuille.

SUOMEN UUTISET