Valtiopäivävaaleihin on kuukausi aikaa ja ruotsidemokraatit moukaroivat nyt ankarasti päävastustajaansa sosiaalidemokraatteja. Aseena on pitkän elokuvan mittainen dokumentti sosialidemokraattisen puolueen historiasta. ”Kaikki se, mitä ei ole kerrottu koskaan aikaisemmin”, kuten vaalivideossa todetaan.

Demareiden puoluesihteeri suivaantui ruotsidemokraattien videodokumentistä ja pitää sitä ”mielipuolisena”.

Elokuva Ett folk Ett parti – Socialdemokraternas historia (suom: Yksi kansa, yksi puolue – sosiaalidemokraattien historia) käsittelee demareiden historiaa, jonka kätköistä löytyy rotuoppia ja muuta viime vuosisadan alun poliittista aatevirtaa Euroopasta. Elokuvassa pääministeri Stefan Löfvenin puheita on kuvitettu marssivilla natsijoukoilla ja lääkäreillä, jotka mittaavat ihmisten kalloja. Esille vyöryy myös kuuluisa sosialidemokraattinen professori Bengt Lidforss, joka oli sata vuotta sitten sitä mieltä, että alempien rotujen sekoittuminen kantaruotsalaisten kanssa johtaisi kohtalokkaaseen riikinruotsalaisen rodun laadulliseen mahalaskuun, Expressen-lehti kertoo.

Tiedotuspäällikkö Joakim Wallerstein perustelee elokuvaa sillä, että on hyvä tuoda esille muidenkin puolueiden kuin ruotsidemokraattien menneisyys.

– Meitä on arvosteltu ankarasti ja se on ihan oikein. Mutta mielestämme on asiallista, että muutkin puolueet tuntevat historiansa. Ruotsidemokraattien omassa menneisyydessään tekemät virheet ovat vahingoittaneet lähinnä meitä itseämme, mutta sosiaalidemokraattien historiallisista virheistä on kärsinyt koko Ruotsin kansa.

Wallerstein vihjaa, että vaalien jälkeen on aika tarkastella myös allianssipuolueiden ja erityisesti keskustapuolueen historiaa.

Sosialidemokraattien puoluesihteeri Lena Rådström Baastad pillastui ruotsidemokraattien hengentuotteesta ja läväytti natsikortin pöytään:

– Ei ole mikään salaisuus, että Ruotsissa oli 1930-luvulla antisemitistisiä aatevirtauksia ja ajatuksia rotujen eriarvoisuudesta. Mutta se että ruotsidemokraatit – tämän päivän rasistinen puolue – yrittää tehdä omasta politiikastaan hyväksyttävää tuomalla esille näitä asioita, se on täysin mielipuolista, puoluesihteeri pauhaa.

Ruotsidemokraattien Samtiden-puoluelehden päätoimittaja Dick Erixon on tuottanut kohuelokuvan. Hän torjuu demareitten puoluesihteerin arvostelun ja vaatii kaikkia kantamaan vastuunsa:

– Sosiaalidemokraatit tuijottavat mielellään menneeseen mutta unohtavat omansa. Päätään ei voi loputtomasti työntää puskaan vaan jokaisen puolueen on kannettava vastuunsa omasta eilisestään.

Lisäys 2.8.2018:

Youtube poisti elokuvan palvelustaan torstai-iltana. Videon tilalla on viesti: ”Tämä video on poistettu, koska se rikkoo YouTuben yhteisön sääntöjä.”

Elokuvasta löytyy useita eri versioita, mutta Youtube poistaa niitäkin. Eri versioita täällä ja täällä.

Suomen Uutiset