RUOTSI | Suomen Uutiset kertoi eilen yöllä Youtuben sensuroineen ruotsidemokraattien hurjaan suosioon yltäneen vaalielokuvan. Internet suhtautuu ylipäätään sensurointiyrityksiin harvinaisen nuivasti, ja niin kävi nytkin. Sadat vapaaehtoiset riensivät hätiin, ja pian elokuva levisi entistä kiivaammalla vauhdilla. Youtube perui lopulta päätöksensä, ja sosiaalidemokraattien pimeästä menneisyydestä kertova elokuva palasi takaisin tänään verkkoon.

Vanhan viisauden mukaan Internet kohtelee sensuuria teknisenä häiriönä ja reitittää sen ohitse. Sanonnan takana on sähköisten oikeuksien puolustamiseen erikoistuneen EFF-yhdistyksen John Gilmore.

Tämä toteutui ties monennenko kerran viime yön aikana, kun Youtube katsoi aiheelliseksi nitistää verkosta ruotsidemokraattien vaalielokuvan.

Oliko oikein, että monikansallinen globaali jätti sekaantuu Ruotsin valtiollisiin vaaleihin vain 40 päivää ennen vaali-iltaa? Hell no.

Internet saattaa välillä tuntua eriskummalliselta ympäristöltä, mutta yhden asian siitä voi varmaksi sanoa: verkossa ihmiset auttavat toisiaan. Jos joku kokee massiivista vääryyttä, hänelle tarjotaan massiivisesti apua. Ja sitä tulee nopeasti.

Ei kulunut aikaakaan, kun Youtubesta sensuroitu elokuva oli löytänyt tiensä useisiin vaihtoehtoisiin videopalveluihin. Friatider kertoi satojen vapaaehtoisten tarjonneen ruotsidemokraateille apuaan, ja pian kaikki jatkui entisellään. Sillä erotuksella, että elokuvan saama huomioarvo on nyt entistäkin massiivisempaa.

On olemassa toinenkin sensuuria koskeva käyttökelpoinen käsite. Sen nimi on Streisandin ilmiö. Laulaja-näyttelijä Barbra Streisand yritti 2003 oikeuden päätöksellä poistattaa valokuvaaja Kenneth Adelmanin ottamat valokuvat verkosta. Sensuuri herätti ihmisten kiinnostuksen aiheeseen. Streisandin asunnosta otetut kuvat, eivät olleet alun perin herättäneet minkäänlaista mielenkiintoa, muuttuivatkin sensuriyrityksen jälkeen yleisön silmissä erittäin mielenkiintoiseksi. Lopputuloksena miljoonat ihmiset päätyivät katselemaan verkossa ja sanomalehdissä kuvia, jotka olisivat muuten painuneet nopeasti unholaan.

Elokuvan voi katsella englanniksi tekstitettynä täältä.

MATIAS TURKKILA