Ruotsin valtiopäivävaaleihin on muutama päivä aikaa ja 335 000 ihmistä ei vielä ole päättänyt ketä äänestää – tai ei halua kertoa sitä. Viralliset gallupit povaavat sosiaalidemokraateille hienoista nousua kesän kuopasta ja ruotsidemokraattien kannatuksen kasvun kerrotaan taittuneen. Vedonlyöjät taas ovat sitä mieltä, että ruotsidemokraatit haastaa sosiaalidemokraatit Ruotsin suurimman puolueen asemasta.

Juuri julkaistun Aftonbladet/Inizion mielipidemittauksen mukaan sosiaalidemokraattien kannatus on kasvanut kesän montusta 24,6 prosenttiin. Historiallisen huono tulos toki edelleenkin. Ruotsidemokraattien kannatus on laskenut kesän mittaan ja on nyt 17,3 prosenttia. Se taas on hyvä saavutus siihen verrattuna, miten natsikortti on heilunut ja puoluetta on tallottu maan rakoon koko vanhan median täydellä voimalla.

Vaitonaiset äänestäjät ratkaisevat vaalit

Vaitonaisia äänestäjiä on edelleenkin paljon – 335 000 ihmistä. Tämä joukko ei tiedä tai kerro ketä se aikoo äänestää ja siellä voi piilotella lopullinen vaalitulos. Oma vaikutuksensa on vielä loppuviikon eri tv-kanavien ja suurimpien medioiden vaalikeskusteluilla. Toki somessakin ehtii tapahtua paljon ennen sunnuntaita.

Vedonlyöjät satsaavat omaa rahaansa ennustaessaan kuinka vaaleissa käy. Siksi heitä kannattaa kuunnella. Vedonlyöjien korvissa ei soi vanhan vallan kohina vaan mahdollisuus tienata rutkasti rahaa ennustamalla oikein tulevaisuuden tapahtumia. Vedonlyöntisivustojen mukaan Ruotsin valtiopäivävaalit 9. syyskuuta on kahden kauppa.

Ruotsidemokraattien ääniosuus yli 20 prosenttia

Todennäköisyys siihen, että sosiaalidemokraatit on vaalien jälkeen suurin puolue on 60 prosentin tienoilla. Ruotsidemokraatit vie koko potin vajaan 50 prosentin todennäköisyydellä. Ääniosuudet olisivat tällöin 22-25 prosentin luokkaa. Maltillinen kokoomus on jo pudonnut kelkasta, todennäköisyys suurimman puolueen asemaan on alle 10 prosenttia.

Kuka sitten on vaalien jälkeen Ruotsin pääministeri? Siinä taas osat vaihtuvat ja todennäköisin pääministeri on kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson. Hieman hänestä pakittaa demaripomo Stefan Löfven. Ja kyllä Jimmie Åkessoniinkin uskotaan, hän on Ruotsin seuraava pääministeri 15 prosentin todennäköisyydellä.

Vedonlyöjien mukaan on mahdollista, että Ruotsin seuraavan hallituksen muodostavat yhdessä ruotsidemokraatit ja kokoomus. Todennäköisyys siihen on parinkymmenen prosentin luokkaa.

SUOMEN UUTISET