Perussuomalaiset ovat tuomassa takaisin näkemystä siitä, mitkä ovat yhteiskunnan perustehtäviä: Niitä ovat muun muassa kansalaisista huolehtiminen sekä turvallisuudesta ja rajavalvonnasta huolehtiminen, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi Lahdessa.

Halla-aho sanoi Lahdessa, ettei halua lähteä veikkaamaan etukäteen seuraavien eduskuntavaalien tulosta.

-Pyrimme nyt tekemään mahdollisimman hyvän vaalikampanjan ja saavuttamaan sillä hyvän tuloksen. Perussuomalainen ohjelma on Suomelle hyvä. Tarkoitus on avata kaikille, miksi otamme sellaisia kantoja kuin otamme.

Perussuomalaiset ovat viime aikoina puhuneet paljon julkisesta taloudesta ja siitä, miten sitä pitää hoitaa.

-Perussuomalainen linja on se, että täytyy elää suu säkkiä myöten ja kasvattaa yhteistä kakkua, että jaettavaa olisi enemmän. Tämä liittyy myös kiinteästi veropolitiikkaan.

Kysymys tärkeysjärjestyksestä

Perussuomalaisia on usein arvosteltu yhden asian puolueeksi vaikka tällainen näkemys ei anna todellista kuvaa. Halla-aho korosti, kuinka maahanmuutto ei ole poliittisena kysymyksenä lillukanvarsi.

-Maahanmuutto liittyy hyvin kiinteällä tavalla julkiseen talouteen, mutta se liittyy myös yhteiskuntarauhaan ja turvallisuuteen.

Halla-ahon mielestä poliittinen keskustelu on liikaa jumittunut maahanmuuton ympärille, vaikka kysymys on paremminkin asioiden tärkeysjärjestyksestä, eli siitä, miten julkista rahaa jaetaan.

-Maahanmuutto on valtion taloudelle miljardiluokan musta aukko. Jos tällaisia rahoja esitettäisiin käytettäväksi vaikka tieverkon kunnostamiseen, siitä nousisi äläkkä. On tullut aika puhkaista tämä paise, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiselle puolueelle ja sen äänestäjille yhteiset nimittäjät eivät löydy perinteiseltä oikeisto-vasemmisto-janalta vaan ne löytyvät esimerkiksi yhteisestä näkemyksestä koskien sitä, mitkä ovat yhteiskunnan perustehtäviä.

-Meidän perussuomalaisten linja ei ole mitenkään erityisen radikaali. Olemme vain tuomassa takaisin sitä muutenkin erittäin laajaa näkemystä siitä, mitkä ovat yhteiskunnan perustehtäviä: Niitä ovat muun muassa kansalaisista huolehtiminen sekä turvallisuudesta ja rajavalvonnasta huolehtiminen. Kummallista, että tällaisia näkemyksiä pidetään nykyään radikaaleina, Halla-aho sanoi.

Hallitusyhteistyöstä

Vanhojen puolueiden puheenjohtajat ovat ilmoittaneet viime aikoina, ettei hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa tule kysymykseen.

Halla-ahon mukaan muiden puolueiden irtisanoutuminen perussuomalaisista on suunnattu vaalipropagandaksi.

-Pidän melko kyseenalaisena esittää sellaista viestiä, että perussuomalaisia on turha äänestää koska perussuomalaiset eivät kelpaa hallitukseen. Tosiasiassa perussuomalaiset ovat hyvin yhteistyökykyisiä moneen suuntaan, koska emme ole perinteinen oikeisto- tai vasemmistopuolue.

Halla-aho muistutti, kuinka perussuomalaisten linjasta on itse asiassa tulossa valtavirtaa Euroopan politiikassa, kuten Ruotsissa, jossa ruotsidemokraatit nauttivat suurta gallup-kannatusta juuri vaalien alla.

-Perussuomalainen linja on se, mihin kaikki EU-jäsenvaltiot ovat väistämättä menossa.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on sinänsä valmis osallistumaan seuraavaan hallitukseen, mutta ei millä hinnalla hyvänsä.

-Parhaiten voi tietysti vaikuttaa hallituksessa, mutta siinä on aina omat ongelmansa, koska hallitukset Suomessa ovat koalitiohallituksia.

-Perussuomalaisilla on muista puolueista eroavia lähtökohtia ja linjauksia muun muassa Eurooppa- ja maahanmuuttopolitiikassa. Hallitusyhteistyön osalta on lähdettävä siitä, että emme voi antaa periksi äänestäjille niistä teemoista, jotka ovat tärkeitä sekä puolueelle että äänestäjille.

SUOMEN UUTISET