EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (kuvassa) on pitänyt vuotuisen linjapuheensa Strasbourgissa Ranskassa. Hän puhui mm. päätöksenteon tehostamisesta. Komissio ehdottaa, että joissakin ulkopolitiikan kysymyksissä luovutaan yksimielisyyden vaatimuksesta ja siirrytään määräenemmistöön.

Ulkopolitiikan tietyt päätökset päätetään vain jäsenmaiden toimesta ja tuolloin vaatimuksena on jäsenmaiden yksimielisyys. Yksikin maa voi estää päätöksen.

Suomen itsenäisyyden rippeet pelastettava

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikaisen mielestä linjapuheen uutisoinnissa on korostettu liikaa komission ehdotusta kellojen siirtelystä luopumiseen. Sillä yritetään viedä huomio paljon vakavammalta ja vaarallisemmalta ehdotukselta: vaatimukselta yksimielisyydestä luopumisesta tietyissä päätöksissä.

– Nyt ajetaan ja lujaa kohti liittovaltiota ja eurostoliittoa. Juncker korosti, että muutos olisi mahdollinen jo nykyisten sopimusten puitteissa. Näemme, kuinka pitkällä suunnitelmissa ollaan. Jos tämä suunnitelma toteutuu, olemme niin syvällä, että sieltä on enää vaikea nousta. Kansallisvaltioilta viedään tuhkatkin pesästä, mitä tulee päätösvaltaan.

Raatikainen ei hyväksy Junckerin ehdotusta.

– Tätä pitää vastustaa ja varmistaa, ettei Suomen itsenäisyyttä viedä kokonaan. Sitä vähää, mikä on enää jäljellä.

SUOMEN UUTISET