Ruotsidemokraatit lähtee syyskuun valtiopäivävaaleihin julisteilla, joissa ei ole otsikon lisäksi halaistua sanaa. Etualalla kuvissa nähdään puheenjohtaja Jimmie Åkessonin lisäksi suurelle yleisölle ennestään tuntemattomia kasvoja. Puolue haluaa tuoda julki sen, että puolueella on laaja kannatuspohja myös naisten keskuudessa.

Puoluejohtaja Jimmie Åkessonin rinnalla vaalikuvissa ovat muun muassa Angelica Bengtsson (25 v.) ja Yasmine Eriksson (29 v.). He ovat puolueen uusia keulakuvia. Julisteista tehdään myös maakunnallisia versioita ja niissäkin nostetaan esiin uusia kasvoja, naisia sekä miehiä.

Tiedotuspäällikkö Joakim Wallerstein kertoo kampanjan suunnitteluvaiheesta.

– Kun toukokuussa istuin alas ja ihmettelin mitä vaalijulisteisiin kirjoittaisin, ajattelin kaikkia ruotsalaisia. Vaaliväki on saanut tarpeekseen tyhjistä iskulauseista ja muiden mollaamisesta. Vanhan jankuttamisen sijasta puhummekin nyt itsestämme ja siitä karikatyyristä, jonka näköiseksi puolue monasti mielletään, Wallerstein kertoo. Hän on saanut eväitä ajatuksilleen erityisesti sosiaalisesta mediasta.

– Ruotsidemokraatit ovat muutakin kuin nuoria, vihaisia miehiä, tiedotuspäällikkö tarkentaa.

Yasmine Eriksson on lähtöjään puoluejohtaja Jimmie Åkessonin viestintäavustaja. Sanotaan, että hän muistuttaa mielipiteiltään kovasti nuorta Åkessonia.

– Tuntuu todella mukavalta, että puolue on valinnut minut yhdessä Jimmie Åkessonin kanssa puolueen kasvoiksi. Ruotsidemokraattien on jo aikakin tuoda julki puolueen laaja ja todellinen kannatuspohja. Vanha ja vääristynyt kuva puolueesta ilman naisia on lyötävä säpäleiksi. Meitä on todella paljon eri ikäisiä ja erilaisen taustan omaavia naisia puolueessa sekä kannattajissa, Eriksson painottaa. Hänelle tärkeitä asioita ovat turvallisuus, ympäristö sekä vieraantuminen.

Ruotsidemokraateilla on ollut vaikeuksia saada naisten ääniä vaaleissa. Puoluesihteeri Richard Jomshof ilmoitti jo keväällä, että puolue yrittää houkutella naisäänestäjiä erityisesti ammattiyhdistysliikkeen piiristä. Vaaleissa ruotsidemokraattien päävastustaja onkin sosialidemokraatit. Jomshof on perustellut puolueen viestinnän painopistettä myös niin, että miehillä maahanmuuttokysymykset ovat asia numero yksi mutta kohderyhmän naisilla ne ovat tärkeysjärjestyksessä sijalla kolme.

Ruotsidemokraattien 30 000 jäsenestä on miehiä vielä 75 prosenttia. Uusien tulijoiden joukossa puntit ovat tasan.

Katso kuvia ja video julkistustilaisuudesta Expressenin sivuilta.

SUOMEN UUTISET