Pohjoismaisille kakaroille on vuosikymmenten ajan hoettu, ettei tulitikuilla saa leikkiä. Mutta minkälaista oppia pitäisi tarjota nuorisolle, joiden mielestä on okej paiskoa polttopulloja?

Poliisiksi sopivien seulonnassa on yleensä pyritty löytämään mahdollisimman rehellisiä ja mahdollisimman taitavia hakijoita. Tämä periaate joutui koetukselle, kun keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf yritti pohtia ratkaisua Ruotsin polttavimpaan ongelmaan.

Lööfin ulostulo on vuodelta 2016, ja se voitaneen laskea vähemmän kirkkaiden älynväläysten sarjaan. Hän kertoi tuolloin keskustapuolueen esittävän, että autonpolttajat suorittaisivat rangaistuksensa poliisissa tai pelastuslaitoksessa. Asiasta kertoi Expressen.

– Poliisi on joutunut todistamaan kaaosta. Nyt on poliisijohdon ja hallituksen viimeinkin aika osoittaa johtajuutta. Keskusta haluaa, että 15-17 vuotiaat kivenheittäjät ja autonpolttajat korvaavat aiheuttamansa vahingot suorittamalla nuorisorangaistuksensa edellytystensä mukaan joko poliisissa tai pelastuslaitoksessa, toteaa puheenjohtaja Lööf napakasti elokuussa vuonna 2016.

– Nuoret, väärälle tielle luisumassa olevat autonpolttajat voisi ottaa poliisiin suorittamaan rangaistuksensa. Yhteiskuntapalvelu antaisi heille mahdollisuuden palata kaidalle polulle, Lööf ehdotti tuolloin.

Vähemmän yllättäen ajatus ei saanut juurikaan positiivista vastakaikua.

Perusteena nuorisorikollisten rankaisemisella poliisin tai pelastuslaitoksen leivissä oli Lööfin mukaan se, että nuoret oppisivat näkemään miten kyseiset laitokset toimivat.

Lööf täydensi, että kyseisen tyylinen yhteiskuntapalvelu ei sovi ammattirikollisille vaan pelkästään heille, joilla on vielä toivoa oikean polun löytämisestä.

Keskustan ehdotuksen ampui aikanaan alas muun muassa Poliisien ammattiliitto. Liittojohtajan mukaan olis sinänsä hyvä, että että keskusta näkee tarpeen luoda yhteyksiä poliisin ja nuorison välille. Poliisi kuitenkin kärsii resurssipulasta ja ankarassa arjessa täytyy kaiken aikaa tehdä valintoja hoidettavien tehtävien välillä. Yhteiskuntapalvelussa olevien nuorten kaitseminen veisi resursseja hälytystyöltä ja siksi liitto näki ehdotuksen käytännössä vaikeasti toteutettavana.

Liiton vastaus oli kovasti diplomaattinen. Saman olisi voinut ilmaista suoremminkin: rikolliset on tapana laittaa vankilaan, ei poliisille töihin.

SUOMEN UUTISET