Pommi-iskujen välit lasketaan Malmössä nyt vuorokausien sijasta tunneissa. Maahanmuuttajajengit ovat saaneet käsiinsä rakennustyömaan ryöstön yhteydessä ison erän ammattiräjähteitä, ilmeisesti putkipanoksia. Ja kun aseita on tarjolla, niitä myös käytetään. Hallituskin on herännyt pommien ääneen ja aikoo koventaa rangaistuksia väkivaltarikoksista.

Vuodenvaihteen jälkeen Malmössä on tapahtunut 17 pommi-iskua, joista huomattava osa siis kuluvan viikon aikana. Rikosten selvittäminen on hankalaa, sillä todistajia ei ole ja rikollisjengeissä vaikeneminen on laki. Siksi tekninen tutkinta on poliisin tärkein tai ainoa keino rikosten selvittämiseksi

Mafiameininkiä Malmössä

– Räjähdysten jälki on yhä pahempaa ja vahingot ovat entistä laajempia, kuvailee poliisin edustaja SVT:lle. Poliisin mukaan osa iskuista on ammattilaisten työtä mutta myös amatöörejä on ollut asialla. Räjähteiden osaamaton sijoittelu on aiheuttanut pahoja aineellisia vahinkoja ja hengenvaaran myös sivullisille.

Pommi-iskut ovat järjestäytyneen rikollisuuden keino uhkailla esimerkiksi kaupungin yrittäjiä. Kun rikolliset asettavat räjähteen kerrostalon tai ravintolan edustalle, he haluavat lähettää viestin.

– Pommi on aina suunnattu tiettyä rakennuksessa asuvaa henkilöä vastaan. Joku on saattanut suutahtaa, kun ei ole päässyt sisään ravintolaan tai sitten suojelurahat ovat maksamatta, poliisi arvelee.

Kovempia rangaistuksia murhaajille

Ruotsin demarijohtoinen hallituskin on herännyt pommien kumuun ja aikoo koventaa tuomioita väkivaltarikoksista. Malmön asukkaat tosin toivoisivat nopeita tekoja sanojen sijaan.

– Kaikkein pahimmat rikolliset pitää saada pois kaduilta, toteaa sosialidemokraattinen oikeusministeri Morgan Johansson Ruotsin radion haastattelussa.

– Juuri tällä viikolla valmistuu uusi poliisikurssi ja vahvistuksia on siten tulossa myös Malmön alueelle. Lainmuutoksiakin on tulossa, juuri näinä päivinä jätin valtiopäiville aloitteen kovemmista rangaistuksista murhaajille. Lisää työkaluja on poliisille siis tulossa, lupaa ministeri.

Suomen Uutiset