Malmö on tunnettu levottomista lähiöistään ja surullinen tilanne näkyy myös kouluissa. Ruotsidemokraattien valtuustoryhmä on tehnyt kaupungin johdolle ehdotuksen valvontakameroiden asentamisesta koululuokkiin. Näin oppilaiden poissaolot olisivat helpommin rekisteröitävissä ja opettajien työtaakkaa saataisiin samalla hiukan keveämmäksi. Kaiken tietävä viranomainen suhtautuu kameroihin kuitenkin happamasti ja Skellefteån kunnassa koululaisten kasvojentunnistuksesta ropisikin jo tuima sakko.

Malmön kaupunginhallitus sai elokuun alkupuolella pöydälleen kaksi ruotsidemokraattien valtuustoryhmän esitystä. Yksi koskee valvontakameroiden asentamista koululuokkiin ja toinen huivikieltoa kouluissa, kerrotaan Expressenissä.

Koulussa opitaan elämää varten

Kameroiden tarkoituksena olisi rekisteröidä oppitunnilla läsnä olevien oppilaiden kasvot tunnistusohjelman avulla.

– Kasvojentunnistuksen tarkoituksena on vähentää luvattomia poissaoloja, jotka ovat todellinen ongelma Malmössä, toteaa ruotsidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Magnus Olsson.

– Läsnäolo oppitunneilla on välttämätöntä, jotta nuori pääsisi aikanaan kiinni työelämään, Olsson perustelee. Olssonin mukaan myös opettajan taakka kevenee, kun tältä ei mene aikaa koululaisten läsnäolon rekisteröintiin.

Ruotsidemokraatit ovat lainanneet kamera-ajatuksen Skellefteån kunnasta, jossa kamerat ja kasvojentunnistus ovat olleet käytössä yhdessä koulussa muutaman viikon. Keskiviikkona Ruotsin tietosuojavaltuutettu päätti Ruotsin yleisradion mukaan, että Skellefteån kameratarkkailu rikkoo EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR) ja lätkäisi kunnalle kaikessa viisaudessaan 20 000 euron sakot.

Lapsilla oikeus olla lapsia

Malmön kunnanhallitus suhtautuu kielteisesti kasvojentunnistukseen kouluissa. Ruotsidemokraatit eivät kuitenkaan vähästä lannistu ja ryhmä onkin esittänyt Malmön kuntapäättäjille myös huivikieltoa kaupungin kouluihin. Aloite on saanut suurta huomiota tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.

– Mielestäni huivikielto on oikeansuuntainen toimenpide, jos haluamme puuttua kunniaväkivaltaan ja uskonnolliseen painostamiseen, sanoo ryhmänjohtaja Olsson.

– Lasten täytyy saada olla lapsia ja heidän on hyvä oppia myös yhteiskuntamme perustavaa laatua olevia arvoja.

SUOMEN UUTISET