

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kiinassa et voi kohta ostaa kännykkää antamatta skannata kasvojasi
Kiinassa astuu joulukuun alussa voimaan laki, joka vaatii kaikkia älypuhelimen ostajia skannaamaan kasvonsa viralliseen kasvojentunnistustietokantaan. Ministeriön mukaan lain tavoitteena on estää nettipetoksia, jotka ovat olleet kasvussa.
Kasvojentunnistukselle löytyy kuitenkin myös paljon käyttöä kansalaisten valvonnassa. Siksi kaikkien kiinalaisten kasvot halutaan tallentaa valtion tietokantaan.
Uusi laki vaikuttaa kaikkiin Kiinan yhteensä 850 miljoonaan internetin käyttäjään. Laki kieltää myös ihmisiä vaihtamasta kännykkänumeroaan, kertoo Venturebeat-sivusto.
Rikolliset ja mielenosoittajat nalkkiin
Kiina on keräämässä kansalaisistaan maailman kattavinta kasvojentunnistustietokantaa. Tavoitteena on, että kuka tahansa Kiinan 1,3 miljardista asukkaasta pystyttäisiin tunnistamaan muutamassa sekunnissa.
Kiinassa on käytetty kasvojentunnistusta rikollisten tunnistamiseen jo pitkään. Taivaallisen rauhan aukion valvontakamerat yhdistettiin poliisin tietokantoihin jo vuonna 2003. Äskettäin Kiina kielsi Hongkongin mielenosoittajia käyttämästä hengityssuojaimia tai muita naamioita tai maalaamasta kasvojaan valvontakameroiden erehdyttämiseksi.
Eurooppa seuraa perässä
Myös joissakin Euroopan maissa puhelimen tai kännykkäliittymän ostajaa vaaditaan todistamaan henkilöllisyytensä. Tällaisia lakeja on voimassa esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa, mutta kasvojen skannausta ei niissä vielä toistaiseksi vaadita.
Suomen Uutiset kertoi hiljattain, että Kööpenhaminan poliisi haluaa lisätä kasvojentunnistuksen valvontakameroihinsa. Maahanmuuttokriittinen Tanskan kansanpuolue kannattaa uudistusta. Tosiajassa tapahtuvaa, jatkuvaa kasvojentunnistusta on kokeiltu esimerkiksi Britanniassa.
Hymyilemällä voi myös maksaa
Kasvojentunnistuksen käyttö ei kuitenkaan Kiinassa liity pelkästään haluun valvoa kansalaisia tiukemmin. Kasvojen skannaamista valtion tietokantaan perustellaan sillä, että kasvojentunnistusta halutaan Kiinassa soveltaa maksamiseen.
Verkkokauppa Alibaba on ottanut käyttöön Smile-to-Pay -järjestelmän, jossa asiakkaat voivat maksaa ostoksensa lähes pelkästään kasvojentunnistuksella. Huoneistohotellifirma Xiaozhu puolestaan käyttää kasvojentunnistukseen perustuvia lukkoja huoneistojensa ovissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puolueellista ja pieleen – kasvontunnistus kiinnostaa silti valtaeliittiä

Pääkirjoitus: Kameravalvonnan tarkoitus ei ole vähentää ylinopeutta, vaan autoja

Tanska rakentaa elektronisen muurin Ruotsin vastaiselle rajalle

Ruotsidemokraatit haluavat Malmön kouluihin valvontakamerat – listalla myös huivikielto
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.