Tanska on saanut tarpeekseen Ruotsista vyöryvistä rikollisista. Kuppi meni lopullisesti nurin, kun selvisi, että Kööpenhaminan verovirastoon tehdystä pommi-iskusta epäillyt henkilöt asuvat Ruotsissa.

Pääministeri Mette Frederiksenin mukaan Tanska lisää kameravalvontaa satamissa ja Kööpenhaminan sekä Malmön yhdistävällä Juutinrauman sillalla. Listalla on myös kaikkien rajan ylittävien kulkuneuvojen rekisterikilpien tunnistus ja tallentaminen sekä henkilöllisyyden tarkistukset.

Poliisille lisää työkaluja

Tanska on ottanut ilmeisen selvästi Ruotsia kovemman asenteen poliittisista ja uskonnollisista ääriliikkeistä sekä ghettojen nuorisojengeistä kumpuavaan rikollisuuteen. Pääministeri Frederiksen sanoikin lehdistötilaisuudessa viitaten viimeaikaisiin tapahtumiin, että ”tällainen peli ei vetele Tanskassa, me emme aio turtua jokapäiväiseen pommien räiskintään”.

– Olemme nyt siinä pisteessä, että poliisille on annettava lisää työkaluja tämän tyyppisen rikollisuuden pysäyttämiseksi, pääministeri painotti vielä erikseen.

Toimenpiteillä ei ole aikomus vaikeuttaa Malmön ja Kööpenhaminan välistä vilkasta työmatkaliikennettä saatikka turismia, vaan toimet keskitetään pelkästään mahdollisiin rikollisiin.

Ruotsi kunnioittaa Tanskan päätöksiä

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg sanoo kunnioittavansa Tanskan päätöksiä. Ministeri muistutti kommentissaan Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että ”kun Ruotsi otti käyttöön omien sisärajojensa valvonnan Tanskan vastaisella rajalla, asuntomurrot vähenivät selvästi eteläisessä Ruotsissa”.

Sisäministeri otti kirjallisessa viestissään esille myös hyvän ja tuloksellisen yhteistyön Ruotsin ja Tanskan poliisiorganisaatioiden välillä.

Ruotsin poliisi vangitsi perjantaina Kööpenhaminan verovirastoon tehdystä iskusta epäiltynä 22-vuotiaan skånelaismiehen ja hänet luovutetaan TV4:n uutisten mukaan Tanskan viranomaisille alkavalla viikolla.

SUOMEN UUTISET

Tagit