Rikollisten suurin uhka kiinnijäämisen kannalta on se, että heidät pystytään paikantamaan ja heidän viestintänsä pystyään murtamaan.

Viestiliikenteen salaavat turvapuhelimet ovat suhteellisen yleisiä viranomaisilla, yritysjohtajilla ja huippupoliitikoilla. Nyt superkryptattuja puhelimia on Aftonbladetin mukaan löytynyt myös Ruotsin jengirikollisilta.

– Vahvasti salattuja puhelimia käytetään vain tietyissä rikollispiireissä. Puhelimet ovat erittäin kalliita, joten joka konnalla ei sellaiseen ole varaa, toteaa järjestäytyneen rikollisuuden asiantuntija Tukholman poliisista.

– Jengissä on oltava useampia kuin yksi puhelin, jotta salattu kommunikaatio onnistuu ja kyseessä on merkittävä investointi rikollisille.

Salaus on kallista

Kryptattu puhelin salaa sekä ääni- että viestiliikenteen, mahdollisesti myös laitteen sijainnin. Puhelimia tarvitaan siis vähintään kaksi – linjan kumpaankin päähän – ja sen lisäksi ohjelmistot ynnä vielä erillinen signaaleja käsittelevä välipalvelin.

Tällainen järjestelmä on huomattavasti kalliimpi kuin pistooli tai kiväärikaliiperin automaattiase. Rikollisjengi joutuu investoimaan laitteisiin vähintään 10 000 euroa. Edellyttäen, että joku laitteiston kyseenalaisille markkinoille myy ja sen vielä loppuasiakkaalle toimittaa.

Poliisin kannalta tilanne on hankala, sillä salatut puhelimet eivät ole Ruotsissa laittomia.

– Näitä puhelimia käytetään yksinomaan siksi, että käyttäjän puhetta tai viestiliikennettä on mahdotonta seurata, todetaan keskusrikospoliisista.

Salauksen murtaminen vie aikaa

Ruotsin poliisi on takavarikoinut rikollisilta espanjalaisia BQ-merkkisiä puhelimia. BQ-laitteiden murtaminen eli tiedostojen avaaminen on osoittautunut poliisillekin hankalaksi.

– Selvittelemme kaiken aikaa erilaisia keinoja puhelinten murtamiseksi. Meidän keinoinamme ovat lainsäädäntö, mielikuvitus ja tekninen osaaminen, niillä voimme ratkaista tämänkin ongelman, uskotaan Tukholman poliisissa.

Poliisi on oikeutettu murtamaan viestintäsalaisuuden suoja vain vakavia rikoksia tutkittaessa. Tällöin on poikkeuksetta kyse esimerkiksi murhasta, murhan yrityksestä tai törkeästä huumekaupasta.

Suomessa on pari-kolme salattujen puhelinjärjestelmien valmistajaa, mutta ne toimittavat tuotteitaan tiettävästi vain valtiotason tilaajille – myös vientiin.

SUOMEN UUTISET