Tuhansien rikosjuttujen tutkinta on pysähdyksissä, koska niihin liittyvä puhelinten paikkatieto on mahdollisesti väärä. Ongelman johdosta rikoksista epäiltyjä on pitänyt tanskalaismedian mukaan päästää vapaalle jalalle poliisin pohtiessa näin syntynyttä tilannetta. Tanskan hallitus pitää teleskandaalia jo niin vakavana, että se uhkaa maan koko oikeuslaitoksen uskottavuutta.

Kesällä poliisi huomasi, että sen tietojärjestelmissä on ongelma, joka koskee paikkatietoja. Osa puhelinliittymistä, jotka olivat jollakin alueella aktiivisia, eivät kuitenkaan tallentuneet kyseisen tukiaseman lokitiedostoihin. Kaiken kukkuraksi huomattiin, että tukiasemaan tallentuneiden puhelinliittymien tiedot saattoivat olla täysin vääriä.

Poliisi ei ole kommentoinut sitä, onko rikollisilla mahdollisesti käytössään ohjelmistoja, jolla liittymien tai tukiasemien tietoja voidaan manipuloida.

Väärät tiedot vievät linnaan

Väärän paikkatiedon takia syyttömät henkilöt on voitu yhdistää rikospaikkaan ja heidät on saatettu siten liittää rikoksiin. Parhaillaan meneillään olevassa suuressa huumejutussa syytettynä olevat seitsemän henkilöä on päästetty vapaalle jalalle juuri paikkatieto-ongelmien takia. He ovat ensimmäiset, jotka on vapautettu toistaiseksi syytteistä teleskandaalin takia.

Tanskan oikeusministeriö on päättänyt keskeyttää teletietojen käytön rikostutkinnassa ”vakavien virheiden takia” kahden kuukauden ajaksi. Perusteluna on se, että epäluotettavia tietoja on käytetty tuomioiden perusteluina. Poliisi pääsee seuraamaan rikoksesta epäiltyjen liikkeitä puhelintietojen perusteella uudelleen vasta lokakuun puolivälin jälkeen. Jos siis tekninen järjestelmä ja ohjelmisto saadaan parsituksi kuntoon.

10 000 rikostuomiota avattava

Teleskandaalin seurauksena jopa 10 000 oikeusjuttua on avattava ja mahdollisesti käsiteltävä uudelleen, koska tuomioiden perusteluna on saatettu käyttää kyseenalaisia teletietoja. Tanskan oikeusministeri Nick Hækkerupin mukaan tapaus kaikkinensa huojuttaa koko maan oikeuslaitosta.

– Tämä on erittäin, erittäin vakava asia, huokaa myös Tanskan yleinen syyttäjä.

Hänen mukaansa ”on mahdotonta hyväksyä sitä, että väärät tiedot voivat viedä ihmisiä vankilaan.”

SUOMEN UUTISET