Se tiedetään, että Tanskassa on 170 moskeijaa. Århusin yliopisto on tutkinut asian. Muslimien määrä onkin sitten jo arvoitus, sitä ei aikuisen oikeasti tiedä kukaan. Usein käytetty arvio on Berlingsken (maksumuuri) mukaan noin 700 000 henkilöä.

Tanskan väkiluku on 5,7 miljoonaa, joten tuon yleisimmän arvion mukaan yli 10 prosenttia maan kansalaisista olisi uskonnoltaan muslimeja. Vieläkin huimempia lukuja on nähty, villeimpien ennustajien mukaan jopa 20 prosenttia Tanskan väestöstä olisi muslimeita vuonna 2020.

Kansallismieliset tanskalaiset

Tanskassa pidetään parlamenttivaalit 5. kesäkuuta, heti kohta EU-vaalien jälkeen. Vaalien alla muslimiväestön osuus koko Tanskan populaatiosta on jälleen noussut yhdeksi vaaliteemaksi. Tilanne ennen vaaleja on hieman saman kaltainen kuin keväällä Suomessa, sosialidemokraatit pyrkivät oppositiosta vallan kahvaan.

Muista Pohjoismaista Tanska kuitenkin poikkeaa siinä, että maahanmuuttokriittisyys ei ole pelkästään hallitusta tukevan kansallismielisen Tanskan kansanpuolueen monopoli. Pääministeripuolue Venstre on ollut tiukasti samalla asialla. Kuten omalla tavallaan myös opposition sosialidemokraatit.

Uskontoa ei tilastoida

Nyt vaalien alla oman lusikkansa uskontosoppaan on iskenyt Kööpenhaminan yliopiston lehtori ja uskontososiologi Brian Arly Jacobsen. Hän löi koko kansan ällikällä julistamalla, että Tanskassa oli tammikuussa 2019 noin 320 000 muslimia. Jacobsenin havainnossa keskeisintä on se, että muslimi ei ole sama asia kuin maahanmuuttaja, turvapaikanhakija tai paperiton henkilö.

Sitten hiukan epävarmuustekijöitä. Lapsien vanhusten, työttömien ja eläkeläisten määrä tiedetään tarkasti. Sen sijaan kansalaisia ei saa tilastoida sen paremmin uskonnon tai vaikkapa seksuaalisen suuntautumisenkaan perusteella. Siksi kaikki luvut muslimienkin määrästä ovat arvioita.

Valistunut arvaus

Jacobsenin lähestymistapa on toisaalta mielenkiintoinen sen takia, että se antaa mahdollisuuden tarkastella uskonnollisuuden säilymistä maahanmuuttajien keskuudessa. Jacobsen on muokannut maahanmuuttajista 85 eri ryhmää ja osin kansainvälisten tutkimusten perusteella hän tarkastelee eri väestöryhmien uskonnollisuutta. Niinpä esimerkiksi 500 afgaanitaustan omaavasta tanskalaisesta 450 henkilöä on tämän perusteella muslimeita. Se on siis eräs tilastollinen mahdollisuus.

Suomen Uutiset