Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusprojektissa selvitetään salafismin ja salafistisen jihadismin vaikutukset ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Ennen kaikkea on tarkoitus löytää keinot, joiden avulla radikalisoituminen voitaisiin estää. Salafismi on tiukan oikeaoppinen islamin muoto, joka ei itsessään ole väkivaltainen. Terrorismin tutkijoiden mukaan se voi kuitenkin olla väkivaltaisten ääriliikkeiden kasvualusta.

Tutkimus on jatkoa vuosi sitten valmistuneelle perusselvitykselle. Nyt kartoitetaan muun muassa sitä, miten salafistiset ajatukset kaikkialta maailmasta leviävät verkossa ja mitä tapahtuu aivan paikallisella tasolla, kaupunkien ja lähiöiden uskonnollisissa yhteisöissä.

– Yritämme selvittää mistä tässä kaikessa on kysymys ja luoda samalla perustan tarvittaville toimenpiteille, pohdiskelee Maanpuolustuskorkeakoulun analyytikko Filip Ahlin Ruotsin yleisradioyhtiön haastattelussa.

Ongelmalähiöt syyniin

Tutkimusryhmä keskittyy paikallisessa työssään poliisin nimeämiin Ruotsin ongelmallisimpiin ja pahimmin syrjäytyneisiin lähiöihin ja alueisiin. Selvityksen alla on juurikin se, miten rikoksen poluille ajautuneiden henkilöiden väkivaltainen radikalisoituminen voitaisiin estää.

Ruotsin ehkä ongelmallisin kaupunginosa, Boråsin neljän klaanin hallitsema Norrby on valittu ensimmäiseksi tutkimuskohteeksi. Muista alueista ei ole vielä päätöksiä.

Projektin tulokset ovat selvillä vuonna 2021 ja rahoitus tulee valtion valmiusorganisaatiolta.

Suomen Uutiset