Ruotsin poliisi on palauttanut heinäkuun loppuun mennessä 201 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä Afganistaniin. Palautuksia on ollut nyt jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.


Menestyksellisen toiminnan takana on yhteistyö paikallisten viranomaisten kanssa Afganistanissa. Apua on ollut myös lainmuutoksesta.

– Euroopan unionilla ja Afganistanilla on sopimus ja myös Ruotsilla ja Afganistanilla on kahdenvälinen sopimus henkilöiden palautuksista kotimaahansa ja se helpottaa työtämme, sanoo rajapoliisin päällikkö ykskantaan.

Pakkokeinoja tarvitaan kuitenkin harvoin, vaikka poliisi hoitaa ilman oleskelulupaa olevien henkilöiden palautukset lähtömaihinsa.

Turvallisuustilanne seurannassa

Palautuksiin voisi tosin saada vieläkin lisää puhtia, mutta pidemmän päälle kyse on aina viranomaisten resursseista.

Kohdemaan turvallisuus eli poliittinen kehitys ja vakaus ovat poliisin mukaan keskeistä palautusten onnistumiselle. Tällä hetkellä Afganistanin levottomuudet eivät vaikuta palautuksiin.

– Seuraamme tilannetta ja meillä on ihmisiä paikan päällä, mutta Maahanmuuttovirasto tekee lopulliset päätökset kohdemaan turvallisuustilanteesta, poliisin edustaja toteaa.

SUOMEN UUTISET