Poliisi ja muut turvallisuusalan toimijat testaavat ympäri maailmaa erilaisia tekniikoita tunnistaakseen suoraan valvontakameran kuvista rikolliset, terroristit ja muut epätoivotut henkilöt. Kuten vaikkapa eliittiä arvostelevat opposition edustajat. Hyödyllinen ja jopa elintärkeä työkalu käy kiistattomasti myös sorron ja vainon välineeksi.

Kuvitteellisessa esimerkissä hahmo tallustelee kaupungilla reppu selässä ja oikea, siteeseen kääritty käsi puristettuna nyrkkiin. Reppu tarkoittaa räjähdettä ja nyrkkiin puristettu käsi laukaisinta. Valvontakamera kuvaa ihmisvilinää ja taustalla häärävä ohjelmisto vertaa salamannopeasti kuvissa esiintyviä hahmoja tiedostoon tallennettujen, seurattavien henkilöiden informaatioon.

Tekniikka pelastaa ihmishenkiä

Ja pam, neuroverkko on löytänyt osuman ja mahdollinen itsemurhaiskijä on tunnistettu. Erikoisjoukot kiiruhtavat sutena paikalle ja ”neutralisoivat” henkilön tuossa tuokiossa. Ja niin on pelastettu satojen sivullisten henki. Näin siis ainakin teoriassa.

Hienoinen epäkohta koko FR-touhussa (facial recognition) on se, että tekniikka ja ennen kaikkea ohjelmistot ovat kaikkea muuta kuin tarkkoja, BBC kertoo. Käsissämme on siis eettinen ongelma, jos turvajoukot posauttavat päiviltä epähuomiossa väärän ja täysin syyttömän henkilön. Heinäkuussa julkistetun Essexin yliopiston tutkimuksen mukaan Lontoon poliisin kasvontunnistusjärjestelmä oli väärässä 80 prosentissa tapauksista, Guardian uutisoi.

Ennakkoluulot siirtyvät ohjelmistoihin

Valvontakamera ja ohjelmistot eivät vielä kykene erottamaan söpöä koiraa muffinista. Myös miehen ja naisen erottaminen toisistaan on vaikeata, jos heillä on erilainen ihonväri. Tarkkuutta haittaa paljolti se, että asiantuntijat siirtävät ohjelmistoihin omat ennakkoluulonsa.

Valvontakamerateknologian ja -ohjelmistojen edelläkävijä on Kiina, mutta myös 130 miljoonan täysi-ikäisen amerikkalaisen kasvot ovat liittovaltion tietokannassa.

Suomen Uutiset