Tanskalainen yhteiskunta on ottanut jyrkän linjan taistelussa rikollisuutta vastaan. Keinoista vain on ajoittain erimielisyyttä. Nyt Kööpenhaminan poliisi haluaa valvontakameroihinsa sen verran älykkyyttä, että ohjelmistojen avulla pystyttäisiin tunnistamaan kuvissa poseeraavat henkilöt. Hallitus yskii demareiden johdolla, mutta maahanmuuttokriittinen kansanpuolue kannattaa lämpimästi hanketta.

Kööpenhaminan poliisi on tutkinut valvontakameroihin liitetyn tekoälyn ja kuvantunnistuksen suomia etuja arjen viranomaistyölle ja niitähän löytyy.

– On tietysti ensi sijassa poliittinen päätös, otetaanko kuvantunnistus käyttöön, muotoilee poliisijohtaja varovasti.

– Mutta rikostutkinnassa niistä olisi kyllä paljon hyötyä.

Kamerat jo tehokäytössä

Esimerkkinä kuvantunnistuksen eduista poliisijohtaja mainitsee tilanteen, jossa jahdataan tiettyä terrorismista epäiltyä henkilöä pitkin kaupunkia. Epäkohtiakin on ja ne liittyvät kuvaohjelmiston muokkaukseen. Henkilö voidaan tunnistaa kasvojen lisäksi myös persoonallisten liikkeiden, kuten kävelytyylin tai vaikkapa vaatetuksen perusteella. Joissain olosuhteissa myös äänitunnistus on mahdollista.

Kamerat – älyllä tai ilman – ovat jo poliisin apuna kaikissa suuremmissa maailman kaupungeissa. Kameroita hyödynnettiin viimeksi todennäköisesti Oslossa, jossa huumehörhö kaappasi ambulanssin ja kaahasi kohti keskustaa. Ambulanssin paikantimen perusteella poliisi tiesi auton sijainnin ja kameroilla poliisi pystyi seuraamaan auton kulkua ja ohjaamaan ambulanssin pussittamisen ynnä kiilaamisen päin talon seinää.

Kansanpuolue kameroiden puolesta

Tanskan kansanpuolue tukee Kööpenhaminan poliisin kuvantunnistushanketta ja toteaa kannanotossaan järjestelmän nopeuttavan rikostutkintaa. Siksi se on poliisille tarpeellinen. Tanskan entinen maahanmuuttoministeri ja Venstre-puolueen varapuheenjohtaja Inger Stöjberg näkee puolestaan kehittyneen kamerateknologian ”erinomaisena apuna jengirikollisuuden torjunnassa”.

Kameroihin ympätty kasvojentunnistus on käytössä monissa erilaisissa kohteissa ympäri maailmaa. Englannissa ja Saksassa sitä käytetään häirikköjen poimimiseksi jalkapallo-otteluiden katsomoista ja Hong Kongissa kameratekniikan avulla seurataan mielenosoittajia. Kiinan viranomaiset ovatkin juuri saaneet käyttöönsä 500 megapikselin tehokameran, jolla yksittäisiä henkilöitä voidaan poimia todella suurista ihmismassoista.

SUOMEN UUTISET