Tanskassa maan kansalaisuuden myöntämisen yhteydessä järjestetään seremonia, jossa kunnan viranomaiset kättelevät uusia tanskalaisia. Tanskan kansanpuolueen kuppi meni nurin, kun jotkut henkilöt ovat juhlallisen tilaisuuden yhteydessä kieltäytyneet kättelemästä vastakkaista sukupuolta.

– Nyt tuli loppu tälle pelleilylle, julistaa kansanpuolueen maahanmuuttovastaava Marie Krarup Twitterissä.

– Huomenna kansanpuolue marssii ministerin puheille ja vaatii, että uusien kansalaisten on käteltävä sekä miehiä että naisia tasapuolisesti. Kyyristelyn on loputtava.

Vasemmisto viisveisaa maan tavoista

Krarupin viesti sosialidemokraattiselle maahanmuutto- ja integraatioministeri Mattias Tesfayelle on hyvin yksinkertainen: jokaisen uuden kansalaisen on käteltävä sekä naisia, että miehiä. Muutoin Tanskan kansalaisuutta ei tule henkilölle myöntää.

Kyse on laajemminkin siitä, että maahanmuuttajan on kansalaisuuden saadakseen sitouduttava noudattamaan uuden kotimaansa kaikkia lakeja, asetuksia ja myös sosiaalisia normeja.

Voiko uskonto olla lakeja vahvempi

Kyse lienee perimmältään siitä, voiko uskonto mennä maan lakien ja tapojen edelle. Erilaisista näkökannoista kättelykeskusteluun kertoo Jyllands-Posten.

Hedenstedin demaripormestari Kasper Glyngø vähättelee luottamuksellisen kädenpuristuksen merkitystä ja sanoo uusien kansalaisten joka tapauksessa allekirjoittavan julistuksen, jossa lupaavat kunnioittaa demokratiaa, sanavapautta ja perustuslakia. Glyngø sanoo, ”ettei kädenpuristus ole ratkaisevaa siinä, oletko hyvä Tanskan kansalainen”.

Maassa maan tavalla

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra puuttuu Facebookissa tanskalaiskeskusteluun ja toteaa, että perussuomalaistenkin mielestä kansalaisuuden saaminen vaatii pitkää maassaoloa ja vankasti todennettavaa integroitumista.

– Mikäli tasa-arvoisessa yhteiskunnassa toisen sukupuolen kättely on ylitsepääsemättömän vaikeaa, henkilö ei voi olla riittävällä tavalla integroitunut.

– Ei sukupuolisegregaatiolle, ei naisvihalle, kirjoittaa Riikka Purra.

SUOMEN UUTISET