Tanskalaisen sosiaalidemokraattipuolueen kansanedustaja ja tiedottaja Mattias Tesfaye puolustaa Politico-lehden haastattelussa tiukasti puolueensa kantaa tukea hallitusta sen maahanmuuttoon ja siihen liittyvien lakien kiristämistä.

Tesfaye kritisoi hallituksen toimia jopa liian lepsuiksi. Lakien odotetaan menevän lävitse murskaluvuin Tanskan parlamentissa.

Tesfayella on maahanmuuttotaustaa. Hänen äitinsä on tanskalainen ja hänen isänsä on saapunut Tanskaan pakolaisena Etiopiasta. Taustastaan huolimatta hän muistuttaa, että sosiaalidemokraattista puoluetta äänestävät juutit maksavat suurimman laskun, jos integrointi epäonnistuu.

Lakipaketti tulossa syksyllä parlamenttiin

Sosiaalidemokraatit on Tanskassa virallisesti oppositiossa. Samalla se on Tanskan suurin puolue. Hallituksen lakipaketti koskee erityisesti niin sanottuja ghettoalueita. Lait tulevat parlamentin syyniin syksyn aikana.

Näillä alueilla tietyistä omaisuus-, huume- ja väkivaltarikoksista voi saada kaksinkertaisen vankeusrangaistuksen. Ulkomaalaistaustaisten lasten tulee olla 25 tuntia viikossa tanskalaisessa päivähoidossa. Lisäksi jos ulkomaalaistaustainen lapsi viedään ulkomaille pitkäksi aikaa, voi koko perhe joutua karkotetuksi. Maailmalla on saanut huomiota myös varakkaiden maahanmuuttajien omaisuuden konfiskointia ylläpitomaksujen kompensointiin.

Tanskan demarit ovat pyrkineet kiristämään lakeja jopa tätä enemmän. Juuttidemarit tuomitsevat esimerkiksi rinnakaisyhteiskunnat. Näillä tarkoitetaan pääasiassa asuinalueita, joissa tosiasiallisesti vallitsevat alueen omat lait kansallisten lakien sijasta.

– Miksi sosiaalidemokratian kanta tulisi olla se, että kansalaiset jätetään yksin? Tesfaye kysyy.

– Sen tulee olla sosiaalidemokratian ydinsanoma, että rinnakkaisyhteiskunnat hajotetaan ja huolehtia kaikkien kuuluvan yhteen, hän vastaa itse asettamaansa kysymykseen.

Kannatusmittaukset lupaavat hyvää

Tanskan demarit nousivat vuoden 2015 vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Vaaleja ennen suurimpana puolueena patsasteli liberaalinen Venstre, joka rojahti vuoden 2015 vaaleissa peräti kolmanneksi. Tanskan kansanpuolue kiilasi väliin hopeasijalle.

Tanskassa järjestetään ensi vuonna parlamenttivaalit, ja vasemmistoblokki voi hyvinkin napata hallitusvastuun oikeistoblokilta.

Viime vuoden keväällä Tesfaye kumosi kirjassaan ”Tervetuloa, Mustafa” valtaosan sosiaalidemokraattien aiemmin hyväksymästä avoimien ovien politiikasta. Nyt hän itse koordinoimassa puolueensa maahanmuuttopolitiikkaa.

Maahanmuuttotaustansa vuoksi Tesfaye ymmärtää integroitumisen kipukohdat. Yksi keskeinen osa on tanskan kielen oppiminen.

– Sosiaalidemokratialle on ongelma, jos maahan muodostuu alueita, joissa puhutaan arabiaa tai turkkia. Se vaarantaa yhteisen jalustan, johon hyvinvointiyhteiskunta perustuu, Tesfaye järkeilee.

Hänen mukaansa 2 700 turvapaikanhakijamäärä on liian korkea. Lukema on viime vuodelta. Vuonna 2015 Tanskaan jätettiin 11 000 turvapaikkahakemusta.

Ei kontrollia tulijoista

Vuonna 1980 Tanskan maahanmuuttajien osuus koko väestöstä oli yksi prosentti. Nyt maahanmuuttajia on 8,5 prosenttia väestöstä. Tesfayen mielestä tämä osoittaa maahanmuuton olleen hallitsematonta.

– Me emme kontrolloi, kuka tulee Tanskaan ja mistä, Tesfaye sanoo.

Juuttien demarit puoltavat Saksan vastaisen rajan tarkastuksia. Tarkastuksia pidetään yllä, kunnes EU:n ulkorajat ovat hallinnassa. Puolue haluaa myös EU:n ulkopuolelle perustettavaksi erillisiä turvapaikkahakemuskeskuksia, jotteivät turvapaikanhakijat voi saapua etukäteen Tanskaan.

Demarien lista jatkuu: maahantulijoiden määrälle on saatava katot, perheenyhdistämisiä tulee rajoittaa ja maahan tulleita turvapaikanhakijoita tulee kannustaa palaamaan kotimaihinsa, kun olot sen sallivat.

Henri Alakylä