Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että enemmistö suomalaisista kannattaa turvapaikkakeskusten perustamista EU:n rajojen ulkopuolelle. Kantar TNS:llä teetetyn tutkimuksen mukaan 58 prosenttia suomalaisista puoltaa sitä, että keskuksiin sijoitettaisiin ne kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet, joita ei voida palauttaa kotimaihinsa. Tällaista ovat ehdottaneet perussuomalaisten lisäksi esimerkiksi Tanska ja Itävalta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mukaan tulos on odotettu.

– Kuten monesti on tullut ilmi, Suomen kansa on huomattavasti kriittisempää maahanmuuttoa kohtaan kuin Suomen päättäjät. Jostain syystä yleiseurooppalainen turvapaikkaturismin vastustus ei ole vielä edennyt Suomen politiikkaan, lukuun ottamatta tietysti perussuomalaisia. Kaikki maahanmuuttoa rajoittavat toimet niin Suomessa kuin EU:n tasollakin olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten, Halla-aho korostaa.

Säilöönotto Suomen rajojen ulkopuolelle

Perussuomalaisten aiemmin teettämän kyselytutkimuksen mukaan peräti 59 % suomalaisista haluaisi ottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet heti säilöön.

– Yksinkertaisinta tietysti olisi, mikäli säilöönotto tapahtuisi Suomen rajojen ulkopuolella. Tällä olisi merkittävä vaikutus maamme vetovoimatekijöiden hiipumiseen, Halla-aho korostaa.

Ruotsista tulevat käännytettävä rajalla

EU-tason lisäksi maahanmuutto hiertää pahoin monien Euroopan valtioiden sisäpolitiikassa. Saksassa on vaadittu toisessa EU-maassa rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden käännyttämistä suoraan rajalta.

– Sisäministeri Seehoferin vaatimusta on kuvattu radikaaliksi. Se ei missään tapauksessa ole sitä. Mikäli Euroopan unioni toimisi oman lainsäädäntönsä mukaan, paremman elintason perässä kulkevat turvapaikanhakijat eivät kulkisi koko mantereen halki, Halla-aho sanoo.

– Tässäkin asiassa suomalaiset ovat vahvasti perussuomalaisten linjalla. Selvityksemme mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että toisesta EU-maasta, esimerkiksi Ruotsista, saapuvat turvapaikanhakijat pitäisi käännyttää suoraan rajalta eikä heidän hakemuksiaan pitäisi lainkaan käsitellä täällä.

Omaa linjaa muutettava

Perussuomalaiset kysyi asiaa Kantar TNS:llä teetetyssä selvityksessä aiemmin keväällä.

– On vaikea nähdä, että EU pääsisi maahanmuuttopolitiikan kanssa mihinkään sellaiseen ratkaisuun, jonka vaikutukset olisivat konkreettisia ja tehokkaita. Siksi Suomen on aivan välttämätöntä muuttaa omaa turvapaikka- ja maahanmuuttolinjaansa ja alkaa huolehtia rajavalvonnasta. Eurooppa ei meitä suojele seuraavalta siirtolaisvyöryltä, Halla-aho varoittaa.

SUOMEN UUTISET