

LEHTIKUVA
Merkel murskaamassa EU:n
Saksan liittokansleri Angela Merkel nauttii suurta suosiota maailmalla. Hän on pitkäikäisin nykyisistä EU-maiden johtajista. Nyt hänen sädekehänsä on kuitenkin tahriintumassa eritoten Saksassa, missä yleisradioyhtiö ARD:n Malte Pieper suomi poikkeuksellisen kärkkäästi Merkelin toimia Euroopassa. Pieperin mukaan Merkel on onnistunut vain katkeroittamaan eurooppalaiset.
Merkel on kohdannut pitkän ja yhtaäjaksoisen johtajuuskautensa aikana kaksi rajua eurooppalaista kriisiä. Pieper kuvaa Merkelin onnistumista kriisien selättämisessä perin kylmäkiskoisin sanoin. Pieper näkee vain poltettua maata kaikessa, johon Merkel on puuttunut.
Eurokriisi ja kohtuuttomat hätälainat
Merkelille eurokriisi tuli monien muiden johtajien tapaan yllätyksenä. Markkinat hermostuivat, kun Kreikka ilmoitti budjettialijäämänsä olevan paljon ilmoitettua suurempi. Saksalaisilla pankeilla oli Kreikasta rutkasti nyt epävarmoja saatavia. Saksalaispankit olivat vuosituhannen alussa ahkerasti rahoittaneet Kreikan valtiota, kun kotimaassa rahoituksen kysyntä oli hiljaista.
Aluksi Merkel ei halunnut myöntää Kreikalle hätälainoja. Se olisi merkinnyt suurta pankkikriisiä Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa. Merkel kuitenkin vaihtoi kantansa ja naamioi pankkituet ”Kreikan auttamiseksi”. Näin veronmaksajien rahat korvasivat länsimaisten pankkien riskit – jättäen samalla euromaat riskien kannattajaksi.
Hätäluotot eivät ole kuitenkaan tulleet ilman suurta hintalappua. Erityisesti Kreikalta vaaditut talousohjelmat olivat musertavia. Nyt Kreikalta vaadittaviin ylijäämiin ei ole pystynyt kuin muutama rikas valtio lyhytaikaisesti. Kreikalta tätä odotetaan vuosikymmenten ajan.
Maahanmuuttokriisi aiheutui yksipuolisesta ilmoituksesta
Kreikka ja Italia painivat myös maahanmuuton kustannusten kanssa, joskin ennen arabikevättä turvapaikkaa haki vain murto-osa siitä, mitä vuonna 2015. Maat olivat suuremmin purnaamatta hoitaneet hakijoiden rekisteröinnit. Merkel kalibroi skaalan korkeuksiin kertaheitolla toivottamalla tervetulleeksi kaikki syyrialaispakolaiset vuonna 2015.
Ilmoitus oli yksipuolinen. Merkel ei neuvotellut muiden EU-johtajien kanssa – lukuun ottamatta Itävallan ex-liittokansleri Werner Faymannia. Ironista kyllä, Merkelin mielestä Saksa ei voi yksipuolisesti käännyttää rajoiltaan muissa EU-maissa rekisteröityjä turvapaikanhakijoita.
Merkelin motiiveja voi vain arvailla. Voi olla, että hän halusi näyttäytyä hyväsydämisenä jouduttuaan eritoten kotimaan paineen vuoksi olemaan kovanaama eurokriisin selvittelyssä.
Lisävastustajia jyvityspäätöksestä
Merkel ymmärsi hyvin nopeasti ilmoituksensa seuraukset, kun sadattuhannet turvapaikanhakijat vaelsivat läpi Balkanin maiden kohti Saksaa. Jo lähes balsamointia vaille valmis ollut vaihtoehtopuolue AfD alkoi kerätä kannatusta maahanmuuttokriittisellä linjallaan.
Merkel halusi jakaa turvapaikanhakijoita ympäri EU:ta. Kun moni maa kieltäytyi, niin Merkel värväsi Brysselin laatimaan pakkokiintiöihin perustuvan mallin ja jyräsi päätöksen läpi enemmistöäänien turvin.
Tässä vaiheessa Merkel oli onnistunut kasaamaan antipatiat Välimeren rantavaltioilta, ja nyt närkästyneiden leiriin oli liittynyt myös usea keskieurooppalainen maa.
Liittovaltiohenkisille johtajille saavillinen kylmää vettä
Merkel on pääosin torjunut Ranskan presidentti Emmanuel Macronin toivomat euroalueen uudistukset. Macron haluaisi kehittää euromaista liittovaltiota. Macron on perustellut päämääräänsä uusien eurokriisien ehkäisyllä.
Merkel on nyökkäillyt uudistusten olevan tarpeen ja kehunut Macronia. Myötämielisyys on jäänyt pääosin sanoihin.
Kaiken kaikkiaan Merkelin pitkää yhtäjaksoista liittokanslerikautta voi arvioida monella tapaa. Eurokriisi oli kinkkinen, eikä sitä olla vieläkään lopullisesti nujerrettu. Merkelin toimia voi pitää onnistuneina, koska euro ei hajonnut vuonna 2012. Toisaalta hänen ensimmäisen kautensa alussa EU-maat olivat paljon yhteneväisempiä kuin mitä he ovat nyt, kun Merkel on johtanut Saksaa kolme kautta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan konservatiivit napit vastakkain maahanmuuttopolitiikasta

Halla-aho: Suomalaisista suurin osa käännyttäisi toisesta EU-maasta saapuvat turvapaikanhakijat suoraan rajalta – ”Eurooppa ei meitä suojele seuraavalta siirtolaisvyöryltä”

Tavio: EU-huippukokouksen turvapaikkapoliittinen päätös on mahalasku, ei palvele Suomen vaan muiden maiden etua

Saksan sisäministeri valmis eroamaan – CSU taivutti ministerin kriisikokoukseen

Saksan hallitussopu edelleen koetuksella maahanmuuttosopimuksen takia – demarit kipuilevat vastaanottokeskusten takia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.