

LEHTIKUVA
Saksan konservatiivit napit vastakkain maahanmuuttopolitiikasta
Saksan kristillisdemokraatit CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU ajautuivat mittavaan kriisiin maan maahanmuuttopolitiikasta. CSU haluaa käännyttää turvapaikanhakijoita maansa rajoilla tietyissä tapauksissa. CDU haluaa EU-maiden päätyvän yhteiseen ratkaisuun. Ensi maanantaina puolueet setvivät omissa ryhmissään asiaa lisää. Edessä on arvattavasti luvassa uusia yhteenottoja.
CSU:n puheenjohtaja ja Saksan sisäministeri Horst Seehofer on laatinut “mestarisuunnitelman” maan pakolaiskriisiin. Maan rajoilla käännytettäisiin pois kaikki sellaiset turvapaikanhakijat, jotka on jo rekisteröity jossain muussa EU-maassa tai hakija on saanut Saksasta jo kielteisen päätöksen.
CDU:n puheenjohtaja ja maan liittokansleri Angela Merkel ei halua Saksan tekevän yksipuolisia ratkaisuja, koska hän arvelee niiden vain vaikeuttavan eurooppalaisen ratkaisun löytymistä. Merkel pelkää, että Seehoferin linjaukset johtaisivat vain Schengen-sopimuksen murenemiseen.
Rintamalinjat pitivät
Molempien puolueiden parlamenttiryhmät vetäytyivät torstaina useaksi tunniksi setvimään ristiriitaista sotkua. Toimittajien hämmästykseksi CDU ei tiedottanut keskusteluistaan mitään. Puolueen nuorisojärjestön johtaja Paul Ziemiak tosin kertoi puolueen seisovan Merkelin takana. CSU ilmoitti olevansa sataprosenttisesti Seehoferin esityksen takana.
Kiistapuolueiden parlamenttiryhmien johtajat tapaavat niin ikään maanantaina keskustellakseen tilanteesta.
Merkel esitti kompromissina, että Seehoferin linjauksesta voidaan toteuttaa rajakäännytykset Saksasta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta henkilöiltä. Seehoferin linjaus noudattaa Dublin-sopimusta oli kuitenkin liikaa. Arvattavasti Italia tai Kreikka närkästyisivät tästä.
Merkel halusi kaksi viikkoa aikaa hakea yhteistä ratkaisua. EU-maiden johtajat kokoontuvat 28.-29.6. puimaan muun muassa Euroopan maahanmuuttokriisiä. Baijerin aluejohtaja Markus Söder (CSU) ei ymmärrä odottelua. Hän ihmettelee, miten Merkel voisi löytää kahdessa viikossa ratkaisun ongelmaan, johon ei ole kolmessa vuodessakaan ilmaantunut ratkaisua.
Seehofer voi toimia omin päin
Seehofer kertoi, että hän ajaa esittämänsä uudistukset lävitse vaikka ilman Merkelin suostumusta sisäministerin valtuuksillaan. Mikäli Merkel vastustaa Seehoferin toimia, joutuisi hän tuolloin ikävään tilanteeseen. Hän voi joutua jopa erottamaan Seehoferin.
Riskinä on, että CSU vetäytyisi hallituksesta. Ilman CSU:n edustajia CDU:lla ja sosiaalidemokraateilla (SPD) hallituksella ei ole enemmistöä. Se olisi siten raskas isku laajasti arvostetulle Merkelille ja hänen hallitukselleen.
CSU käyttää savuverhoa
SPD kertoi seuraavansa hallituskumppaniensa kiistaa tyrmistyneenä. Puolue kertoi tukevansa hallitusohjelmaa.
Oppositiopuolueiden reaktiot Saksan hallituskriisiin vaihtelevat. Liberaalidemokraatit (FDP) arvelee, että pienen nahistelun jälkeen puolueet hakevat jonkinlaisen kompromissin.
Vaihtoehtopuolue AfD arveli, että CSU yrittää vain käydä linjauksillaan vaalikampanjaa. Baijerissa käydään lokakuussa aluevaalit. CSU haluaisi pitää enemmistön aluevaalienkin jälkeen. AfD:n mukaan CSU pyrkii vain patoamaan äänestäjäpakoa kopioimalla AfD:n teesejä. Puolue muistutti, että alkuperäinen vaihtoehto on AfD.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan sisäministeri valmis eroamaan – CSU taivutti ministerin kriisikokoukseen
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.