Itävalta kaavailee perusteellista muutosta EU:n turvapaikanhakujärjestelmään, talouslehti Financial Times kertoo. Lehden saamien dokumenttien mukaan EU-maasta turvapaikkaa hakevan tulisi jättää hakemuksensa käsiteltäväksi EU:n ulkopuolella. Itävallan aloite on merkittävä, sillä maa on EU:n puheenjohtajamaa heinäkuun alusta vuoden loppuun asti.

Esitys on kädenojennus muun muassa Italialle, jonka mukaan EU:n nykyinen järjestelmä rasittaa EU:n ulkorajavaltioita kohtuuttoman paljon. Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoi viime sunnuntaina unionin tarvitsevan radikaaleja muutoksia turvapaikkajärjestelmäänsä.

Itävallan aloite ei olisi ongelmaton

Vaikka Itävallan aloite saisikin laajan hyväksynnän EU-mailta, se ei välttämättä saa sitä EU:n ulkopuolisilta kauttakulkumailta. Itävaltalaisdokumentti voi joutua myös Euroopan komission hampaisiin, koska se pelkää uudistuksen rikkovan kansainvälisiä sääntöjä.

Erityisesti komissiota askarruttaa Itävallan ajatus lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ihmiset EU:n ulkopuolisiin leireihin.

Itävallan aloitteen mukaan turvapaikkajärjestelmän uudistus on kuitenkin tarpeellinen, jotta laiton maahanmuutto saadaan kuriin ilman, että se haittaisi todellista hätää tai vainoa pakenevien turvapaikan hakua.

Apu lähelle konfliktialueita

Itävallan mukaan EU voisi tarjota apua hädänalaisille kriisialueiden liepeille. Se tulisi aloitteen mukaan todennäköisesti huokeammaksi ja vähentäisi ongelmia, jotka aiheutuvat erilaisista arvoista ja elämäntavoista.

Paperissa arvomaailman erot kuvataan varsin suorasukaisesti. ”Turvapaikanhakijoiden joukossa on hädin tuskin tai heikosti koulutettuja nuoria miehiä, jotka ovat matkanneet Eurooppaan yksin”, siinä todetaan.

Paperi maalaa myös synkän kuvan tulevaisuudesta, jos turvapaikkajärjestelmää ei uudisteta: ”Maahanmuutto patriarkaalisista, vapaudettomista ja takaperoisten uskonnollisten näkemysten maista on kokemusten mukaan jopa lisännyt merkittävästi ongelmia integroitumisessa ja turvallisuudessa useiden sukupolvien ajan.”

Henri Alakylä