

LEHTIKUVA
FT: Itävalta haluaa remontoida EU:n turvapaikkajärjestelmän – hakemukset jätettävä ennen unionin alueelle saapumista
Itävalta kaavailee perusteellista muutosta EU:n turvapaikanhakujärjestelmään, talouslehti Financial Times kertoo. Lehden saamien dokumenttien mukaan EU-maasta turvapaikkaa hakevan tulisi jättää hakemuksensa käsiteltäväksi EU:n ulkopuolella. Itävallan aloite on merkittävä, sillä maa on EU:n puheenjohtajamaa heinäkuun alusta vuoden loppuun asti.
Esitys on kädenojennus muun muassa Italialle, jonka mukaan EU:n nykyinen järjestelmä rasittaa EU:n ulkorajavaltioita kohtuuttoman paljon. Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoi viime sunnuntaina unionin tarvitsevan radikaaleja muutoksia turvapaikkajärjestelmäänsä.
Itävallan aloite ei olisi ongelmaton
Vaikka Itävallan aloite saisikin laajan hyväksynnän EU-mailta, se ei välttämättä saa sitä EU:n ulkopuolisilta kauttakulkumailta. Itävaltalaisdokumentti voi joutua myös Euroopan komission hampaisiin, koska se pelkää uudistuksen rikkovan kansainvälisiä sääntöjä.
Erityisesti komissiota askarruttaa Itävallan ajatus lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ihmiset EU:n ulkopuolisiin leireihin.
Itävallan aloitteen mukaan turvapaikkajärjestelmän uudistus on kuitenkin tarpeellinen, jotta laiton maahanmuutto saadaan kuriin ilman, että se haittaisi todellista hätää tai vainoa pakenevien turvapaikan hakua.
Apu lähelle konfliktialueita
Itävallan mukaan EU voisi tarjota apua hädänalaisille kriisialueiden liepeille. Se tulisi aloitteen mukaan todennäköisesti huokeammaksi ja vähentäisi ongelmia, jotka aiheutuvat erilaisista arvoista ja elämäntavoista.
Paperissa arvomaailman erot kuvataan varsin suorasukaisesti. ”Turvapaikanhakijoiden joukossa on hädin tuskin tai heikosti koulutettuja nuoria miehiä, jotka ovat matkanneet Eurooppaan yksin”, siinä todetaan.
Paperi maalaa myös synkän kuvan tulevaisuudesta, jos turvapaikkajärjestelmää ei uudisteta: ”Maahanmuutto patriarkaalisista, vapaudettomista ja takaperoisten uskonnollisten näkemysten maista on kokemusten mukaan jopa lisännyt merkittävästi ongelmia integroitumisessa ja turvallisuudessa useiden sukupolvien ajan.”
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Itävallan liittokansleri haluaa EU:n rajavalvontavirastolle lisää toimivaltaa: Euroopan rajat kiinni jo Afrikassa

Useat EU-maat haluavat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet unionin ulkopuolisille karkotusleireille – mitä tekee Suomi?

Itävalta sulkee moskeijoita ja karkottaa kiihkomielisimmät imaamit

EU-johtajilla edessä painajaiskokous
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää