Tanskan hallituksen poikkeuksellinen esitys on saanut poikkeuksellisen huomion ja ristiriitaisen vastaanoton. Yhteistä kannanotoille on se, että valtaosan mielestä maahanmuuttajataustaiselle rikollisuudelle on tehtävä jotakin.

Tanskan hallituksen esitys lähtee siitä, että maassa 22 asuinaluetta on luokiteltu ongelmalähiöiksi. Pääministeri Lars Løkke Rasmussen lupasi Ruotsin yleisradioyhtiön mukaan uudenvuoden puheessaan puuttua tilanteeseen, jota hän kuvasi ”rinnakkaisyhteiskunnaksi”. Ongelmalähiöissä on vallalla erilainen kulttuuri- ja oikeuskäsitys kuin muussa yhteiskunnassa.

Hallitus julkaisee ehdotuksensa tiettävästi torstaina. Tietyt rikokset, kuten vandalismi, varkaudet ja uhkailu tuomittaisiin tuplasti ankaramman asteikon mukaan kuin tähän asti. Lain ankarampi käsi laskeutuisi roiston olkapäälle erityisillä rangaistusalueilla, jotka ilmeisesti noudattaisivat ongelmalähiöiden rajoja. Tavoite on yksiselitteisesti lisätä alueiden turvallisuutta ja palauttaa ne osaksi järjestäytynyttä yhteiskuntaa.

Oppositiopuolue sosialidemokraatit pitää hallituksen ehdotusta järkevänä mutta soraääniä on kuulunut erityisesti ongelmalähiöistä itsestään. Siellä ehdotusta kuvataan yritykseksi jakaa tanskalaiset A- ja B-luokan kansalaisiin.

Suomen Uutiset