Tanskalainen imaami rohkaisi perjantaisaarnassaan kööpenhaminalaista seurakuntaansa tekemään selvää juutalaisista. Perästä kuuluu ja moskeijanmies saa syytteen vihasaarnasta, kertoo Tanskan syyttäjänvirasto tiedotteessaan. Nyt testataan ensimmäistä kertaa Tanskan uutta lainsäädäntöä, jolla pyritään kitkemään uskonnollinen riidankylvö yhteiskunnasta.


Vuoden 2017 alusta Tanskassa tuli voimaan uusi laki, jolla määritellään uskonnollisen saarnaamisen rajat. Tarkoituksena on ottaa käyttöön konkreettiset keinot, joiden avulla voidaan taistella uskonnollista radikalisoitumista ja uskonnon varjolla tapahtuvaa poliittista kiihotusta vastaan.

Nyt syytteeseen johtanut saarna pidettiin Kööpenhaminan Masjid Al-Faruq -moskeijassa 31. maaliskuuta viime vuonna.

– Saarnan sisältö on ollut törkeä joten on aivan oikein, että oikeuslaitoksella on nyt mahdollisuus tehdä ratkaisunsa asiassa, sanoo Eva Rönne Tanskan syyttäjänvirastosta.

Saarnan sisältö on Expressen-lehden mukaan jälkikäteen todennettavissa, sillä moskeijan edustajat latasivat videon Facebookiin ja Youtubeen. Tanskan poliisin tekemän käännöksen mukaan saarnassa muun muassa todetaan, että tuomiopäivä tulee vasta sitten, kun muslimit ovat lyöneet kaikki juutalaiset kuoliaaksi. Juutalaiset piiloutuvat kivien ja puiden taakse mutta puut ja kivet puhuvat: ”Oi muslimi, pyhien voima, takanani on juutalainen, tule ja tapa hänet”.

Syyttäjän mukaan on toki laillista lainata saarnassa uskonnollisia tekstejä kuten Koraania ja Raamattua, mutta niiden käyttö kansanvihan lietsomiseen on rikos. Uuden lain rikkomisesta voi seurauksena olla maksimissaan kolmen vuoden vankilatuomio. Syytteen saanut imaami pitää itseään salaliiton uhrina. Rikosilmoituksen saarnasta teki Tanskan juutalaisyhteisö.

Suomen Uutiset